fbpx

4 tuti légzőgyakorlat járványstresszre

Stresszhelyzet egyik tünete, vagy mondhatnám mellékhatása, hogy a légzésünk felgyorsul. Amint gyorsul a légzésünk, a szívverés üteme is dinamikusabbá válik. Van, aki úgy reagál a feszült helyzetekre, hogy visszatartja a levegőt. Az eredmény ugyanaz, felgyorsult szívverés, szétfeszített idegrendszer. A jó hír az, hogy a megfelelő légzéstechnikákkal – pránajáma – könnyen oldhatod a testedben felgyülemlett feszültséget, hogy ismét nyugalmi állapotba hozd a tested és kiegyensúlyozd a stressz okozta negatív hatásokat.

A Covid 19 vírus okozta világjárványban aki tehette, otthonról folytatta a munkát, gyerekeknek kell otthonról végezniük a tanulmányaikat, de ne feledjük, sokan viszont épp a karanténintézkedések miatt vesztették el munkájukat, vagy kényszerszünetet kell tartaniuk. Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik viszont nem dolgozhatnak otthonról, és állandó fertőzésveszélynek teszik ki magukat. Bármelyik oldalon is legyünk, nem kétséges, hogy kihívásokkal teli. Habár otthonunk biztonsága, melege  vesz körül, mégis a bizonytalanság, az esetlegesen felgyülemlett tennivalók, vagy épp a hirtelen jött semmittevés miatt mindannyiunkon nagy a nyomás.

A jövő miatti aggodalom miatt elfeledezünk sokszor megélni a jelen kisebb-nagyobb örömeit és – igen – a gyötrelmeit is. A jóga gyakorlása alapvetően, de a légzéstechnikák is nagy segítségedre lehetnek, hiszen a tudatos légzés nem pusztán a tested, hanem az elméd ellazítására is tökéletes: a szakemberek szerint a kilégzés „lazító” idegi üzeneteket vált ki az agyban, úgy, mint amikor egy nagy sóhajjal fellélegzünk.

A rendszeres pránajáma, légzéstechnika gyakorlása a koncentrációs képességünkre és testünk immunrendszerére is jótékony hatással van. Beállítja szervezetünkben a noradrenalin hormon szintjét, amelyből a testünk stresszhelyzetben többet termel, míg nyugalmi helyzetben kevesebbet, s pont ideális a mennyisége akkor, ha légzőgyakorlatot végzünk. A kutatók szerint a felszínes légzés folyamatosa stresszhelyzetben tartja a testet, amely miatt hajlamosabbak lehetünk a megbetegedésre.

Én személy szerint a légzésfigyelést,  légzés elnyújtását, a jógalégzést és a váltott orrlyukas légzést alkalmazom a legtöbbször saját gyakorlásaim során. Ezek mindegyike könnyen elsajátítható és csupán pár percet kell rászánni.

(Tudom, ilyenkor mindenki azzal jön, hogy túl sok mindenre kellene pár percet szánni, de úgy gondolom, ezért csodálatos dolog a jóga, mert ezzel mozogsz, erősítesz, nyújtasz, dolgozatod a szíved, a tüdőd, a gátizmokat, mélyizmokat és megtanulsz a légzésedet használni 😊 szóval jógázz!)

A jelen helyzetben azt azért tudnunk kell, hogy sok mindenre nem lehetünk hatással de amin tudunk, azon változtassunk.

A légzőgyakorlatok elvégzéséhez tedd szabaddá a légutakat és figyelj arra, hogy a hátad egyenes legyen, a mellkas nyitott és ne szorítson a ruhád. A yin jóga gyakorláshoz szoktam időzítőt használni, érdelmes ehhez is beállítani, hány percig szeretnél gyakorolni.

A tudatosan végzett légzőgyakorlat meditációnak minősül. A meditáció azt jelenti, hogy a középpontba való visszahelyezkedés, a közép megtalálása: medi – „közép”, stáció – „helyzet”. A tudatosan végzett légzőgyakorlatok elősegítik, hogy az ember megtalálja saját lényét, lényegét.

Tehát íme néhány légzőgyakorlat:

Uddzsájí, azaz győzedelmes légzés.

Talán ez a személyes kedvencem. Kellhet egy kis idő, mire ráérzel, hogy hogyan is kell ezt végezni, de szerintem megéri a gyakorlást. Az elalvást is remekül segíti. A torok szűkítésével egy, a tenger morajlásához hasonló hangot adsz ki. Figyelj arra, hogy a hangszalagok lazák maradjanak, a hasfal viszont végig megtartott, a teljes tüdős jógalégzéssel szemben. A légzés hossza körülbelül négy másodperc, és fontos, hogy kerüld a légzés kint- és benntartást. A légzés során egy hullám fut végig a légzőizmokon lentről felfelé: has, bordakosár és mellkas.

Légzéselnyújtás.

Elsőként figyeld meg, milyen hosszan lélegzel be és ki. Majd pár légvétel után kezd el kiegyenlíteni a be-és kilégzés hosszát. Először számolj a saját tempódban négyet-négyet mindkettőre. Majd fokozatosan a belégzés maradjon négy, a kilégzés öt. Ezt követően egyenlítsd ki imét a be-és kilégzés hosszát, számolj mindegyikre ötöt. Ha jól esik, tovább nyújthatos, először a kilégzést hat számolásra, majd a be- és kilégzés is tartson hat számolásig. Ne erőltesd a légzést és végezd pár percig.

Teljes jógalégzés.

Ez a légzést sokan a tökéletes légzésnek tartják. Három helyre koncentráljuk a légzést:

Felső légzés (tüdőcsúcsi légzés): Ennél a légzésmódnál, mely a bordákat, a vállat és kulccsontot emeli meg, , csupán a tüdő felső részét használják. Ez a legfelszínesebb légzésforma, a levegőből csak minimális mennyiség jut a tüdőbe.

Középlégzés (mellkasi légzés): Itt már egy kis hasi légzés is észlelhető, s a tüdő felső része helyett a középső telítődik meg levegővel.

Hasi légzés (rekeszizom légzés): A tüdő teljes alsó és középső része telítődik levegővel.

Kezdd hasi légzéssel: figyeld a köldök emelkedését és süllyedését. Pár légzőkör után térj át a mellkasi légzésre, itt a hasfal nem mozog, figyeld a bordakosár körkörös tágulását és szűkülését. Pár kört követően térj át a felső, tüdőcsúcsi légzésre. Figyeld, ahogy a kulcscsont környéke és a vállak emelkednek és süllyednek.

Végül az előző három légző gyakorlatot összekötve gyakorold a teljes jóga légzést. Belégzés/kilégzés sorrendje: has-mellkas-tüdőcsúcs. Végig nyugodt, mély, egyenletes a légzéssel.

Ez a gyakorlat átszellőzteti az egész tüdőt, és ezáltal az egész testet. Növeli a vitálkapacitást és a tüdő hatékony működését. Nagymértékben segíti a szív munkáját. Szabályozza a vegetatív idegrendszer működését, szabályozza a szívritmust. A hasi szervek átmasszírozása révén javítja az emésztést és a kiválasztást, a szervek általános állapota javul. Én gyakran végzem ezt a fajta lézést is ágyban fekve, ha Te is így szeretnéd gyakorolni, figyelj arra, hogy teljesen vízszintes helyzetben legyél.

Váltott orrlyukas légzés.

Emeld a jobb kezed mutató és középső ujját a homlokközpontodra. Hüvelykujjaddal zárd el a jobb orrjáratot, és hosszan, mélyen lélegezz a bal orrjáraton keresztül. Utána tedd szabaddá a jobb orrjáratot és egyidejűleg elzárd a balt, és így a szabaddá vált jobb orrjáratodon keresztül hosszan, nyugodtan lélegezz ki. Az előbbiek szerint most a jobb orrjáraton keresztül lélegezz be, és balon keresztül ki. Ezt ismételheted 5-10 alkalommal, de eleinte a megnövekedett oxigén mennyiség miatt előfordulhat, hogy kicsit szédülsz. Végezheted hosszabban is, ha jól esik.

Sokan javasolják, hogy a jógagyakorlás után végezzük, de én, személy szerint jobban szeretem előtte, mert segít lecsendesíteni, megnyugtatni az elmét, s növeljük vele a vég oxigénszintjét, segítjük az emésztést. A váltott orrlyukas légzéssel erősíted a légzőszerveidet és kiegyensúlyozod az idegrendszert. A járványidőszak megmentője 😉 Alklamazd, ha bizonytalannak vagy idegesnek érzed magad. Enyhíti a fejfájást is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük