fbpx

6 fantasztikus yin gyakorlat a jobb emésztésért

titalajoga

09 november 2015

Nincs hozzászólás

Home gyakorlás

6 fantasztikus yin gyakorlat a jobb emésztésért

6 fantasztikus yin gyakorlat a jobb emésztésért

Talán a felgyorsult életvitel miatt, vagy a silányabb ételválaszték, nem megfelelő táplálkozás, az oka, nagyon sokunknak gondja van az emésztéssel. Az emésztés a Föld elemhez tartozó testi funkció, a gyomor és a lép az, amely feldolgozza az ételt, és nem csupán az étel, de a régi dolgok, a negatív vagy esetleg túlságosan pozitív érzelmek feldolgozásáéért felel. A Föld elemhez tartozik a test középpontja is, ez a minőség semleges, egyensúlyt harmóniát teremt a két oldal, a jin és jang között. Kínában léteztek olyan orvos iskolák, amelyek kizárólag a középpont kezelése útján végezték gyógyító munkájukat. Az ötödik elem fontossága a régi dolgok megemésztésével, a rossz emlékeken történő felülemelkedésben is megmutatkozik. A gyomor és lép energiapályáján való elakadás a gyomorpanaszokon túl az étkezés utáni fáradtság, felfúvódás, elnehezült lában, aranyér. A lelki szinten a közömbösség, elnehezültség érzet léphet fel, de a középpont gyengeségét jelezheti a dekoncentrálság, szétszórság, bizonytalanság. Ahhoz, hogy meg tudjuk erősíteni saját magunkat, így ellenállók legyünk a testi, lelki behatásokkal szemben, ahhoz harmónikus, a jint és jangot egyesítő középpontra lesz szükségünk. Az alábbi gyakorlatsor ehhez nyújt segítséget.
A yin gyakorláshoz teremts magadnak nyugodt környezetet, zárd ki a gyerekeket, a kutyát, macskát és férjet/feleséget. Ezt a pár percet szánd saját magadra, pihenésre és a testedre. Figyeld meg, hogy ezzel nem csak a fizikai önmagadnak adsz majd sokat, de a lelked is megnyugszik, és ugye sokkal jobb nyugodtan, kiegyensúlyozottan felvenni a harcot a mindennapokkal J Jó gyakorlást!
Szukhasana, keresztezett lábú ülés
SzukhasanaHelyezkedj el kényelmes, keresztezett lábú ülésben. figyeld a lélegzeted. Próbálj a hasadra koncentrálni, érezd, ahogy a köldököd emelkedi és lesüllyed. Figyeld meg az orrlyukakat, ahogy áramlik be a levegő, érezd meg, melyik orrlyukad az aktív. Csak figyeld meg és érzékeld a légzés folyamatát. Hagyd, hogy a tested és elméd elnyugvásával a légzésed egyre mélyebb, egyre nyugodtabb, egyre lágyabb, egyre folyamatosabb és egyre egyenletesebb legyen.
Yin jógán nem jellemző a bemelegítés, hiszen a célunk az, hogy az izmok helyett a kötőszövetekre vigyük a hangsúlyt, én mégis úgy gondolom, hogy a mélyebb nyújtások előtt érdemes egy pici átmozgatás, nehogy a nappali szőnyegén érjen hetekig húzódó sérülés.
Finom vállkörzéssel mozgasd át a vállat, belégzésre tárd a mellkast, kilégzésre engedd le a vállakat. Végezd el a körzést a másik irányba is, majd engedd le a karokat a tested mellé. Helyezkedj négykézláb állásba és kilégzésre domboríts, belégzésre homoríts. Ebből pár kört végezz el

 

Vállnyújtás (2-2 perc mindkét oldalon)
Vállnyújtás 1Sarokülésbe helyezkedj el (ha kényelmetlen a sarokülés, maradhatsz szukhászanában is), arra figyelj, hogy a váll a csípő felett, a hátad egyenes. Emeld meg az egyik karod és helyezd az ellentétes füledre, óvatosan, ne húzd, csak érezd a finom nyújtást a válladon és a nyakadon. Érezd, hogy a sok gond és bánat leolvad a válladról és a karjaidon egyenesen a földbe szivárog. Most óvatosan engedd bele a fejed a tenyeredbe és emeld fel a fejed. A másik karod is emeld fel és tedd az ellentétes füledre és hagyd, hogy a karod súlya húzza oldalra a fejed, megnyújtva ezzel a vállövi részt. Sok stresszt hordozunk a nyakunkon, így könnyen be tud merevedni. Majd engedd bele a tenyeredbe a fejed egy kicsit és emeld vissza a fejed. Most nyújtózz meg fejtetővel felfelé és fogasd a fejed jobbra, majd balra. A tekintet maradjon egyenes. Ezzel a gyakorlattal a gyomor és a húgyhólyagod meridiánjait stimulálod. Majd térj vissza középre és figyeld meg a nyakadban történt változásokat.
Vállnyújtás 2

 

Nyereg (4-5 perc)
Nyereg 1Sarokülésben nyisd szét a térdeket és engedd hátra a felsőtested, támaszkodj meg az alkarodon. Ha ma itt van a határod állja meg, ha azt érzed, mehetsz tovább, csúsztasd kifelé a könyököket, helyezd a fejed tetejét a talajra, majd előrehajlítva az állat a vállak is a talajra simulnak. Ne érezz feszülést a térdedben, inkább gyere feljebb. Főleg ha éles vagy égető fájdalmat érzel, azonnal gyere ki a pózból. Ha benne vagy, próbáld meg minél jobban elengedni magad, hogy a kötőszövetek megnyúlhassanak. Ezzel a pózzal a gyomor, lép, hólyag és vese meridiánokat stimuláljuk. Emellett remek gyakorlat azoknak, akik sokat sétálnak, futóknak, hiszen nyújtja a combfeszítő izmokat. Lélegezz mélyeket, orron be, és orron ki. Ha szeretnél több feszültségtől megszabadulni, akkor hosszan, hat számoláson keresztül be lélegezz, a szádon pedig lassan ki. Ugyanúgy hat számoláson keresztül. Ugyanígy még egyszer. Majd alkar támasz segítségével nyomd el magad, majd támaszkodj meg a karokkal a térdek előtt és helyezkedj el négykézláb állásba.
Nyereg 2 
 Nyereg 3

 

Galamb (5-6 perc mindkét oldalon)
Galamb 1Hozd az egyik térded a kezeid közé, dőlj egy kicsit jobbra és ellenőrizd le, hogy a térded jól érzi-e magát. Ha igen, pipálj az elül lévő lábaddal és csúsztasd előrébb, ha feszül, hozd közelebb a csípődhöz. A hátul lévő láb spiccel, nyújtózik hátra, míg a hátul lévő lábadnál a csípő egészen a talajig süllyed. A mellkassal előbb emelkedj ki, majd ereszkedj a földre. Lazulj bele a pózba, engedd el az állkapcsod, a vállaid, a hátizmaid és farizmaid. Érezd, hogy a csípőd egyre jobban közelít a talaj felé. Erőteljes csípőnyitást érezhetsz. A feszültséget mély sóhajtásokkal lélegezd ki. Kéztámasszal nyomd el magad a talajtól, pipálj a hátul lévő lábaddal, emeld a medencéd és lépj hátra. Mozgasd át a lábad, érezd meg milyen jó érzés kijönni ebből a pózból. Most azt a térded húzd fel a megegyező kezedhez, amelyik hátul volt, és pipálj a lábaddal. Ellentétes lábaddal nyújtózkodj lefelé, hátrafelé. Ha lábad jól érzi magát, emeld ki a mellkast, nyúlj meg felfelé és óvatosan borulj rá teljes testsúlyoddal az elül lévő lábadra. Térd problémák esetén vigyázz a térdre nehezedéssel. Ha a csípőd túl merev, erőlteti a térdet, inkább hozd közelebb a lábfejet a medencéhez.
Galamb 2Ismét lazítsd el magad teljesen, még az arc izmait se feszítsd meg. Ez a gyakorlat a máj a vese, a lép és az epehólyag meridiánját is stimulálja a gyomor mellett. Érezd, ahogy a feszültség a testeddel együtt szinte beleolvad a földbe, a matracodba. Ha feszültséget érzel és kimenekülnél a pózból, akkor lassan lélegezz be az orrodon és lassan engedd ki, ezzel is kiengedve mindent, ami nem oda való és szeretnél tőle megszabadulni. Hagyd elernyedni a teljes felsőtested. Majd az utolsó három belégzéssel végezd el a “nagytakarítást”; lélegezz ki mindet. Kéztámasszal nyomd el magad a talajtól és nagyon óvatosan pipálva a hátul lévő lábaddal, emeld a medencéd és lépj hátra lefelé néző kutya pózba.

 

Galamb 3

 

 

 

 

 

 

 

Lefelé néző kutya

 

Hernyó (6 perc)
Hernyó 1Óvatosan engedd magad hasonfekvésbe és figyeld meg a csípődben a változást. A fejed tedd a kézfejedre és pihenj. Majd lábadat előre hozva nyújtott ülésben helyezkedj el. Majd domború háttal hajolj előre, közelítsd a felső tested a lábakhoz. Ne húzd magad! Hagyd, hogy a gravitáció végezze a dolgát. Hernyó póz. Összepréseli a gyomor szerveit, megmasszírozzuk a beleket, így fokozzuk az emésztést. Ha a combhajlítód túl merev és nem tudsz előrehajolni, akkor hajlítsd a térded és helyezz alá egy párnát, így a hátad jobban tud domborítani. Ha ez sem elég ülj magasabb párnára, hogy előre tudjon billenni a medencéd.
Hernyó 2A karok a lábakon, vagy a vádli mellett a talajon, csúsznak előre, ne húzd, inkább hagyd hogy a gravitáció végezze a munkát, lazítsd az izmaidat. Ne tarts feszültséget a lábfejekben sem. Az előre hajlítással a hátadon a hólyag meridián stimulálódik. Ha fáj a térded, hajlítsd, vagy párnázd alá.

 

 

 

Hernyó 3

 

Ülő csavarás (3-3 perc mindkét oldalon)
Ülő csavarásLassan lépkedj vissza a kezeiddel és óvatosan egyenesítsd ki a gerincedet. Fókuszálj a hasadban lévő szervekre, érezd, hogy az erős nyomás után minden fellélegez. Majd kezeddel húzd fel az egyik térded és a lábfejedet tedd a másik lábad térdére kívülről. Hozd a lábfejed közel az ellentétes csípőhöz. Támaszd meg a elül lévő könyököddel a térded és helyezd a kezed az elül lévő lábfejedre. A másik kézzel a hát mögött a talajon, vagy az előre nyújtott lábad combtövén támaszkodj. Nyújtózz fejtetővel és csavarodj. Törekedj arra, hogy mindkét ülőcsont a talajon legyen, ha még nincsen, akkor hagyd ki a gyakorlatot. A mély légzések hatására a rekeszizom masszázst ad a belső szerveknek és a teljes emésztőrendszernek. A következő belégzésre old a pózt és megcsináljuk ugyanezt a másik oldalon. Figyelj arra, hogy ne dőlj hátra: ha a hátad mögött támaszkodsz, akkor hozd a kezed minél közelebb a keresztcsonthoz. Mindig csak egyenes gerincet csavarj! Érezd a hátadban a csavarással létrehozott finom simogatást. Lélegezz mélyeket, hogy a belső szervi masszázs még intenzívebb legyen. Kilégzésre lazítsd a bal karod, nyújtsd a lábakat és pihenj.
Boldog baba (5 perc)
Boldog babaGördülj a hátadra és húzd fel mindkét lábad kikerülve a bordakosarat. A térdeket próbáld a vállakhoz közelíteni. A keresztcsontot pedig engedd, hogy a gravitáció húzza lefelé. Majd emeld a lábszárakat a magasba és fogd meg a talpakat belülről, ellazítva a nyakad és a vállad, így a karok súlyát ráhelyezed a talpakra. Állal törekedj előre, nyakad, vállad a talajon, ha tudod, akkor a keresztcsonti szakaszt is helyezd a földre. Ha még nem ér le, akkor törekedj rá úgy, hogy teljesen belelazulsz a pózba. Érdemes arra törekedni, hogy belülről fogd meg a talpakat, mert így a karok súlya segít az intenzív csípőnyitásban. Boldog baba póz. Ha sikerült ellazulnod, óvatosan kezd el ringatni a medencéd jobbra, balra. Ez egészen finom, kis ringatás. Érezd, hogy átmasszírozod a keresztcsontot és az alsó háti szakaszt. Ha a derekad elemelkedik, vagy deréktáji problémáid vannak, akkor maradj a felhúzott térd változatnál, de csak addig emeld, amíg a derekad a talajon tud maradni. Az óvatos ringatásból most próbálj egy óvatos körzésbe átmenni. De a talpakkal továbbra se tarts ellen. Ezzel a gyakorlattal igyekszünk megnyitni az ágyéki szakaszt, amely segít abban, hogy a gyökereinkből minél több pozitív energiát tudjuk felszívni. A fölből tiszta, yin energiát tudunk magunkba szívni, amely segít az elfogadásban. Lélegezz mélyeket, érezd, hogy ez az energia megtölti tested, segít abban, hogy minden feszültség elhagyja a tested. Az utolsó három lélegzettel teljesen kiürítjük az elménket, megnyitjuk a csípőnket. Engedd el a talpakat és helyezd őket a talajra. Pihenj pár percig mozdulatlanul, a kezed a csípőtájékára teheted, érezd a melegséget, amely átjárja ezt a területet.
Majd engedd a karokat a tested mellé, tenyerek felfelé néznek. Szánj még pár percet magadra!
Savasana (7-10 perc)

Savaszana

Namaste

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük