A chia mag őrület

By: | Tags: , , , , , , | Comments: 0 | április 6th, 2016

A főzés nálam amolyan hobbi. Esténként kikészítve magam és Imi ízlelőbimbóit előszeretettel lapozgatom a divatosabbnál divatosabb gasztroblogokat. Van, amelyik tényleg tud újat mutatni, nem azt mondom, hogy forradalmi recepteket találok, de sokszor sikerül felfrissíteni a hétköznapi kelkáposzta főzelék és sült csirke combót. Manaság mindenhol a chia magba botlok. Mindenki chia pudingot készít a Facebookon, és tele vannak vele a blogok is. Nem akartam lemaradni, hiszen a tudat, hogy valami édesség, miközben rettenetesen egészséges, teljesen maga köré csavart. Az első bioboltban beszereztem a Chia magot (gondosan ellenőrizve persze, hogy nem hagyom ott a fél havi fizetésem egy kis zacskó valamiért). Hogy mi is ez tulajdonképpen? Az azték zsálya, egyesek egyenesen szuperélelmiszeként apsztrofálják, hiszen olyan mennyiségben tartalmaz a szervezet számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, mint semmilyen más eddig ismert élelmiszerünk. Sőt, teljesen íztelen. Ugyanak20160406_145905kor gazdag A-, E-, C-, B1- és B2-vitaminban, folsavban, több vas van benne, mint a spenótban, több kálcium, mint a tejben és több káliumot tartalmaz, mint a banán. Mi több, a tengeri halaknál több omega-3 zsírsavat tartalmaz. Kiváló méregtelenítő, lassítja az öregedést. Egyszóval nem sültkrumpli.
Mivel abszolút híve vagyok az egészséges ételeknek, s ha lehet, a McDonald’s-ot és társait száműzném a világból, úgy döntöttem rögtön egy gyerekbarát felhasználással indulok: pudingot készíte20160213_141407k belőle. Néhány éve, a paleo étrendbe történő elmélyedésemkor ismerkedtem meg az útifű maghéj csodás tulajdonságaival: remekül magába szívja a nedvességet és kocsonyás anyaggá válik. Na, a chia mag pont ilyen, éppen ezért tojás pótlására is használják. Egy evőkanál magot három evőkanál vízzel elkeverve növelhetjük a sütnivalónk vitamintartalmát.
Szó, ami szó, én a puding változat mellett döntöttem, hátha a gyerekek megeszik. A puding nálunk nagy sláger, két pofára tudják enni. Eddig is cukorpótlóval készült, de amit a chia ígért, sokkal kecsegtetőbbnek bizonyult.
Íme, én így készítettem, 4 kis tál lett belőle:
  • 4 evőkanál chia mag
  • 1 bögre zabtej, vagy rizstej
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 1 körte
  • 1 evőkanál eritrit (kihagyható, nálunk az édes megy J)
  • 1 marék mandula
20160213_141943A chia magot összekevertem a zabtejjel és néhány órára magára hagytam, egészen addig, amíg kocsonyássá vált. Felszeleteltem, meghámoztam a körtéket. Felvágtam és minden hozzávalót, kivéve a mandulát beletettem a turmixgépbe és összeturmixoltam. Rusztikusan összetörtem a mandulát és megpirítottam, majd rászórtam az elkészült pudingra. Levente két tállal is megevett, pedig már az elején kijelentette, hogy ha nem porból készül, akkor ő tuti nem kér.
Néhány hete egy kakaós-banános változatot készítettem el. A különbség csak annyi, hogy banán és nem körte került bele, plusz egy kiskanál kakaó. Ha erős késztetést érzel, hogy magadba gyűrj egy tábla csokit, kíméletesebb megoldás egy ilyen puding. Ám lehet, hogy mire a chia mag megdagad, már egy sétával levezetted az édesség iránti vágyad J Minden esetre a chia puding fajtáknak csak a képzelet szab határt. Jó kísérletezgetést!

Leave a Reply