A nyárutó íze – mángoldos tofus quiche

By: | Tags: , , , , , | Comments: 0 | szeptember 15th, 2017

Szeretem a quiche-t. Mert egyszerű, gyorsan elkészül és a variációknak csak a fantáziánk szabhat határt. Szinte kivétel nélkül húsmentesen szoktam elkészíteni, mert egyszerűen nekem a zöldséges változat jobban ízlik. Ebben a változatban pedig kizárólag növényi alapanyagot használtam. Aki esetleg nem lenne járatos a konyhában, a quiche egy francia pite, bár maga a név épp nem francia, hanem német eredetű. A Küche, azaz konyha, vagy kuchen, azaz sütni szóból származik – állítólag. Mindezt azzal magyarázzák, hogy a lotaringiai konyhát évszázadon keresztül nagyban befolyásolták a német ételkészítési hagyományok. A XVI. századbn még főleg kenyértésztából készítették, ma már úgynevezett pitetészta az alapja. A legtöbb ilyen pitetészta tojásos, így próbáltam ezt most útifűmaghéjjal helyettesíteni. Egyébként is szeretem ezt az alapanyagot, pizzatésztába is teszek 😉 A quiche végül a XIX. században Angliában, majd a XX. század közepétől az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb étellé vált. A történelem óráról ennyit. Lássuk, mi kell ehhez a gyors ebédhez, vagy vacsorához (hozzáteszem, az első quiche, amit készítettem reggelinek indult). Mángoldot szinte bármelyik piacon lehet kapni, sokak szerint íze a spenótéhoz hasonlít. Hát nem tudom, mindenki döntse el maga.
A konyhai teendő alapvetően két dologból áll: a pitetésztából és a feltétből. A pitetésztát én egy félórára be szoktam tenni a hűtőbe, hogy összeérjen. A felsorolt alapanyagokból egy pitére való jön ki, értelemszerűen, ha többet szeretnénk, duplázzuk az alapanyagokat.
Pitetészta:
  • 200 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg olvasztott kókuszzsír
  • 1 evőkanál útifűmaghéj két evőkanál vízzel elkeverve
A fenti hozzávalókat keverd össze egy nagy tálban, nem baj, ha darabos lesz, úgyis kézzel kell belenyomkodni a piteformába. Ha soknak érzed a kókuszzsír mennyiségét, nyugodtan csökkentheted. Ha jól összekeverted, fedd le, és egy fél órára tedd hűtőszekrénybe. Ezt pont annyi idő, amíg elő tudsz készülni a feltéttel.
Feltét:
  • 150 g tofu (lehet füstölt is)
  • 3 nagyobb szál mángold
  • Fél doboz növényi tejszín
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • Só, bors
  • 10 dkg violife növényi sajt
  • Fél hagyma, vagy két gerezd fokhagyma
  • Egy evőkanál kókuszzsír
Szeleteld fel a fokhagymát, vagy zúzd össze, pirítsd meg a kókuszzsíron (vagy olajon), kis kockákra szeleteld fel a tofut és a mángoldot. Ez utóbbit alacsony lángon fonnyaszd meg a hagym ás olajban, vagy zsírban. A növényi tejszínt (a kókusztejszínnek nagyon karakteres íze van, ha ezt nem szereted, válaszd inkább a semlegesebb rizs, vagy zabtejszínt) keverd össze a lereszelt violife sajttal, sóval és borssal. Mind ízlés szerint. Ha a sajtot előtte egy nappal hűtőbe teszed, vagy egy órával reszelés előtt a mélyhűtőben tárolod, könnyebb lesz reszelni.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A pitetésztát vedd ki a hűtőből és vegyél magadhoz egy piteformát. A tésztát tedd ebbe, és ha egy kicsit kiengedett, nyomkodd bele kézzel, hogy éppen a formába illeszkedjen. Vannak receptek, amelyek szerint egy zacskó babot, vagy valamilyen (tűzálló) nehezéket érdemes a pitetészta közepére tenni sütés közben, hogy ne púposodjon fel. Ha ezt el szeretnéd kerülni, nyugodtan tegyél nehezéket a tésztádra, de nekem eddig még soha nem púposodott fel, pedig semmit nem teszek rá. A pitetészta hamar, 10-15 perc alatt készre sül.
Vedd ki a sütőből, és innen már csak a „díszítés” jön. Szórd rá a tofut, terítsd el rajta a hagymás mángoldot és öntsd nyakon a tejszínes-sajtos keverékkel. Igazgasd el, hogy a pite homogén legyen, ne egy helyre csoportosuljanak a finomságok. Told vissza a sütőbe. Bőven elég egy 30 perc, de ha már úgy látod, hogy nagyon pirul a teteje, nyugodtan kiveheted. Hagyd egy kicsit hűlni, ha bírod 😊 Hidegen is tökéletes!

 

Leave a Reply