fbpx

Adventi pillanatok megélése: egy hetes hygge

titalajoga

09 december 2018

2 hozzászólás

Home Életmód

Adventi pillanatok megélése: egy hetes hygge

Adventi pillanatok megélése: egy hetes hygge

Azt hiszem néhány évvel ezelőtt volt óriási divathullám a hygge, a dán bodogságrecept. Akkor minden bolt polcaira felkerült Meik Wiking Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz című könyve, s talán ennek kapcsán jelent meg számos cikk lapokban, magazinokban arról, hogy miért is a dánok számítanak a világ legboldogabb embereinek. Mert ugyanis hosszú évekig Dánia vezette azt a listát, amelyet az egy főre eső GDP és a várható egészséges élettartam alapján állítja össze az ENSZ kezdeményezésére léttrejött Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN). A boldogságmércéhez persze hozzászámolják az egyes országok lakóinak véleményét négy témában: – mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, – mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, – mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek, – mennyire gondolják nagylelkűnek magukat. Nos, tavaly úgy esett, hogy Dániát Norvégia megelőzte, ám az első néhány helyen érdekes mód továbbra is csupa észak-európai ország szerepel (Svájcot kivéve). És ha belegondolok, hogy hova süllyedhet az emberek úgynevezett boldogsághormonának számító D-vitamin mondjuk Norvégiában egy téli estén, ahol szinte nem is látnak napot! Pedig én már akkor is rosszul érzem magam, ha egy hétig nem süt ki itthon a nap!
Nekik ezt meg kellett tanulni kezelni, generációkra visszamenőleg. Egy olyan szemlélettel állnak hozzá: úgysem tudom megváltoztatni, akkor fogadjam el, és alakítsak ki olyan szokásokat, amelyekkel elviselhető lesz. És tadám! Megszületett a hygge!
Ez egy mindent átható kulturális jelenség, egy különleges életérzés. Nincs igazán magyar szó, amivel le lehetne írni mi is a hygge. Talán a meghittség áll hozzá a legközelebb, de ez is pusztán csak része a hyggének. Mit is csinálnak ilyenkor a dánok?
Gyertyát gyújtanak: sok-sok fényt visznek a sötét hónapokba, áthívják barátaikat, családtagjaikat egy forró csokira vagy házi süteményre, hiszen a társaság jó kedvvel tölt fel. Csakúgy, mint az ablak mellett plédekbe burkolózva nézni a hóesést (ha nincs hóesés, akkor egy jó könyv is megteszi), vagy a kanapén kényelmesen elnyúlva nassolni és filmeket nézni.
Természetesen ezt mindenki lefofrdíthatja saját életére, kit mi kapcsol ki, mivel teheti a hétköznapokat a hosszú, téli estéken még kényelmesebbé, amellyel ellazulunk és egy időre elfelejtjük a gondokat. Alapvetően a dánok szerint az alábbi pár összetevő a hygge fontos része:
 • Jó társaság
 • Nagyszerű ételek és italok
 • Kellemes környezet
 • Pihenés és jó közérzet
 • Kedvenc időtöltés, szórakozás
Nem mondom azt, hogy nálunk ezt minden héten kivitelezni lehetne, hiszen az ismerősök sem ebben az életérzésben szocializálódtak. Főleg karácsony előtt nehéz összeszervezni akár egy találkozót is (a férjem szülinapja is ekkorra esik, és nagy fejtörést szokott okozni egy buli megszervezése 19-e környékén). Mindenki rohan, őrült hajtás nyomja rá a bélyegét a munkahelyen töltött utolsó napokra. Úgy gondolom, hogy a tudatosság ezekeben a hetekben is legalább olyan fontos, mint az év többi részében. Belegondoltam abba, hogy nem szeretném, ha az év végi rohanás miatt az egész advent egy őrült stresszes időszak legyen, hogy mire elérkezik a várva-várt karácsony, addigra pattanásig feszüljenek az idegeim és hulla fáradtan üljek le a gyerekekkel játszani. Ezért úgy döntöttem, viszek egy kis hyggét az adventi készülődésbe: a karácsony gyorsan el megy, csak három nap az egész, élvezzük ki az adventi készülődést is! Így jutott eszembe ez az adventi hygge kihívás: minden nap viszek egy kis „fényt” a hétköznapokba, de mégis mit? Íme:
Hétfő
Ma kikapcsolom az összes elekromos szórakoztató cuccot és olvasunk. A hetet relaxálással fogom kezdeni. Mivel hétfőn olyan fél hat körül érünk haza, valami finom nasival készülök a fiúknak és természetesen magunknak is. Jó alkalom kipróbálni néhány cukrászda bejgliét 😊 MI mostanában nagy Harry Potter lázban égünk, közösen olvassuk a könyveket napról, napra, úgyhogy ezen a héten a negyedik részből tudunk meg többet és többet. Én nagyon szeretem a karácsonyi égőket nem csak a fán, hanem a szoba díszeként is. Ezen a napon még kettőt is felteszek, hogy még hangulatosabb legyen az esti közös nasizós olvasgatás (persze okostelefon és számítógép nélkül!)
Kedd
Ma meglepem maga egy új takaróval, amivel be tudunk majd kuckózni az ünnepen is, és veszek pár új gyertyát is. Este meggyújtjuk őket és mézeskalácsot készítünk. Idén ugyanis még nem jutott idő rá. Mivel ma is kicsit később érünk haza, igyekszem előre bekeverni a tésztát, hogy csak az élvezetes szaggatás és sütés része legyen hátra 😊 Ilyenkor beteszek valami jó kis zenét és jól érezzük magunkat!
Szerda
Elmegyünk megnézni a karácsonyi vásárt. Jól felöltözünk és kürtös kalácsot eszünk, forró teát iszunk, megcsodáljuk a karácsonyi fényeket! Ezen a napon egy kicsit korábban végzünk, így időben oda tudunk érni.
Csütörtök
Ma veszek egy mikulásvirágot! Eddig egyetlen egy évben sem sikerült, de mégis nagyontetszenek ezek a növények. Mielőtt megérkezne a karácsonyfa ezzel csempészek egy kis természetet a szobába!
Péntek
Ma egyik ismerősömmel találkozom és kávézunk egyet. Ezt tettem már a múlt héten is, és tényleg nagyon feltölti az embert! Mivel a nagy rohanásban sokszor elfelejtjük, hogy az adventtel és karácsonnyal egy kicsit az emberi kapcsolatokat is ünnepeljük, próbálok egy kicsit kifelé is nyitni 😊 Csak úgy, cél nélkül.
Szombat
Ma készítek jó kis forralt bort és áthívok pár barátot beszélgetni és forralt borozni. Folytatom az előző nap megkezdett projektet, a forralt borhoz készítek valami finomságot, és feltekerem egy kicsit a fűtést, ha esetleg től hideg lenne odakint. Kiteszem a héten beszerzett gyertyáim és lámpáim és a héten kipróbált zenéimet is 😊
Vasárnap
Ma pizsama nap lesz! Az ágyban fogunk reggelizni és nem tervezek semmit. Nem csinálunk semmit, csak élvezzük a pihenést, filmet nézünk, olvasunk, társasozunk és nem sietünk sehova. Igazi vasárnapi elfoglaltság. Egyszer csináltunk ilyet és őszintén, a fiúk azóta is emlegetik. Szerintem nagyon fognak neki örülni ők is.
Természetesen mással is ki lehet egészíteni a hygge kihívást, nagyon jó ötletnek találtam az alábbiakat, amelyeket aztán később is be lehet illeszteni a hétköznapokba:
 • Séta a természetben, jó melegen felöltözve, akár egyedül is egy jó zenével.
 • Filmnézős este pattogatott kukoricával
 • Esti karácsonyi kézműveskedés
 • Közös ajándékkészítés
 • Egy új recept kitalálása, megfőzése
 • Áthívni a barátokat társasozásra
Remélem, hogy ez a hygge tényleg egy kis nyugalmat és igazi karácsonyi készülődét hoz, és karácsony másnapján este nem azzal a gondolattal ülök majd le a vacsihoz, hogy hát ez a karácsony is hogy elment, alig vettem észre! Tudjátok, megélni a pillanatot az maga a boldogság, hiszen minden pillanat a maga nemében egyedülálló: a személyek, az idő és a helyszín egyszeri és megismételhetetlen együttállása akkor. Ne vesztegessük el!

 

Képek forrása: pinterest.com, edenkert.hu

2 hozzászólás

 • free proxy szerint:

  Hi,I read your blogs named “Adventi pillanatok megélése: egy hetes hygge | titalajoga.hu” like every week.Your writing style is witty, keep doing what you’re doing! And you can look our website about free proxy.

  • titalajoga szerint:

   Hi, thank you, though I think they are only Hungarian :) I try to update the blog as often as I can, please, keep reading, if you like. Should you have any topic you are interested, please, write me and I try to dig myself in it ;)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük