Cékla, újragondolva – azaz gyerekekre szabva

By: | Tags: , , , , , , | Comments: 0 | február 21st, 2017

Télen az egyik legsokoldalúbb zöldség a cékla (na és persze a sütőtök, de most hadd szóljak néhány szót piros barátunkról).
A cékla javítja az állóképességed, jobban teljesítenek az izmaid, hiszen magas kálium, magnézium, vas folsav és vitamintartalma (B6 és C). Mindemellett csökkenti a vérnyomást, a szívroham és a stroke kockázatát. Mi több, korunk egyik legrettegettebb betegsége ellen is sikeresen alkalmazható: Ferenczi Sándor magyar kutatóorvos még az 1950-es években kezdte vizsgálni a nyers cékla rákellenes hatását. Ő és az ő kutatásán alapuló további vizsgálatok is pozitív eredményekre jutottak: a betegeknél 3-4 havi bio céklalé fogyasztása drámai javulást eredményezett. Nem véletlenül említem, hogy bio. Mivel gyökérzöldség, érdemes belőle inkább a biot választani, hiszen a talajból sajnos ma már nagyon sok vegyszer kerül a zöldségekbe.
Beetroot-for-Hair-LossEme nemes növényt még lehetne az egekig magasztalni, ám egy gond van vele: a gyerekek nem eszik meg. Próbáltam nyersen salátába reszelve, főzve, töltelékként, de valahogy sehogy sem csúszott. Két nagy darab cékla árválkodott a pulton, s egy lendülettel megpucoltam őket, de a nagy lyukú reszelő helyett sikerült a sajtreszelőn apró darabokra szaggatni őket. Mire rájöttem, hogy a salátába bizony igencsak aprócska lesz, addigra majdnem végeztem. Ott állt két napig szegény reszelt cékla a hűtőben, amikor eldöntöttem, hogy süti lesz belőle. Nem állnak tőlem távol a zöldséges édességek, hiszen cukkinis brownie-t is készítettem már, de ezúttal ehhez a nagyon csokis édességhez nem volt sok kedvem (főleg azért, mert azt igazán vaníliafagylalttal tudom elképzelni, s ebben az igencsak csípős télben, valahogy nem fűlik a fogam a fagyihoz).
Ezt a receptet Myreille-től szereztem, de egy kicsit átalakítottam. Nem eszünk cukrot, így a vaníliás cukor kiesett, zablisztet használtam, így csak zabglutén van benne. Majdnem paleo ;)
Céklás alap:
Hozzávalók:
3 tojás
2 céklagumó ( nagyjából 20-25 dkg lereszelt cékla)
10 dkg eritrit
2 teáskanál vanília aroma
3 evőkanál (6 dkg) zabliszt
1/4 teáskanál sütőpor
2 teáskanál kakaópor
csipet só
20170215_160833_1487667241473Pucold meg a céklát és apró lyukú reszelőn reszeld le J. A tojásokat válaszd szét. A fehérjéket én egyből az aprítóba tettem, hogy egy csipet sóval kemény habbá verjem. A tojássárgákat keverd a céklához, keverd el a szódabikrabónával a lisztet és a kakaóport és add ezeket is a céklához. Az így kialakult céklás masszáhozkeverd a felvert fehérjét, majd ezt a tésztát öntsd 26 centis tortaformába. Melegítsd fel a sütőt 180 fokra és az alap már mehet is szépen a “melegedőbe”. Nagyjából 30-35 perc alatt sül készre. Ha kivetted, hagyd kihűlni, addig pont elkészül a másik réteg. (Nekem a két réteg elkészülése között is 2 nap telt el, így rekordlassúsággal készült süti lett.)
Kókuszos, puddingos réteg:
Hozzávalók:
6-7 dkg kókuszolaj (ízlés szerint lehet kicsit több)
1 zacskó vaníliás puddingpor (cukormentes)
2,5 dl zabtej
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg eritrit
20170215_160848_1487667241647A kókuszolalajt olvaszd meg egy lábasban. Öntsd fel hideg tejjel majd kevergetve szórd bele a puddingport és a cukrot. Ha már sűrűsödik húzd le a tűzről és szórd bele a kókuszreszeléket. Jó alaposan keverd el, és öntsd a keveréket a céklás piskótára. Várd meg, amíg kihűl, én egy órára a hűtőbe is betettem. Nekem így kerek lett. Csak úgy, mint egy igazi torta J
Próbáljátok ki! A gyerekek falták, de egy szóval sem mondtam nekik, hogy céklát esznek. Néha kell egy kis titokzatosság az anyukák konyhájába is.

 

 

 

 

Kép: www.buildhealthybody.com

Leave a Reply