fbpx

Egy jógi története - avagy hogyan építsük be a gyakorlást egy szoftverfejlesztő életébe

titalajoga

27 május 2019

Nincs hozzászólás

Home Életmód

Egy jógi története – avagy hogyan építsük be a gyakorlást egy szoftverfejlesztő életébe

Egy jógi története – avagy hogyan építsük be a gyakorlást egy szoftverfejlesztő életébe

Roland már lassan három éve jár hozzám jógázni, még akkor kezdtek el a kollégákkal gyakorolni, amikor még stúdióban tanítottam. Mindig is megható volt a lelkesedése és kitartása, hiszen egy magas, jól megtermett emberről van szó, akiről első ránézésre biztos nem a jógi szó fog eszünkbe jutni. Mikor Rolandot megkértem, hogy válaszoljon a kérdéseimre, eleinte húzódzkodott, de egy igazán izzasztó óra meggyőzte.

Roland negyvenkét évet taposott eddig az élet mezején, feleségével és hét és tizenegy éves fiával Budapesten élnek. Majdnem tizenkét éve dolgozik a Graphisoft Parkban lévő SAP IT óriásnál szoftverfejlesztőként, ahol matematikai/statisztikai algoritmusokhoz kapcsolódó fejlesztésekkel foglalkozik. Szabadidejében – mert igen, egy ilyen komoly munka mellett ilyen is akad 😊 – sokat sportol, elsősorban fut, nemrég a Velencei tavat is sikerült körbefutnia. Eredetileg szakács szeretett volna lenni, mert imád főzni és sütni is. Szinte minden nap hódol eme szenvedélyének.

Milyen szerepet játszik az életedben a mozgás?

Nagyon fontos szerepe volt/van egész életemben. Mindig sportoltam valamit. Korábban úsztam, karatéztam, eveztem, konditermbe jártam. Jelenleg futás a fő sportom és emellett jógázom. A kettő jól kiegészíti egymást 😊

Hogyan szántad el magad, hogy eljársz jógázni?

Ennek annak idején két oka is volt. Az egyik az, hogy borzasztóan fájt a hátam. Annyira fájt néha középtájt a gerincem két oldalán hogy éjszaka arra ébredtem, hogy szúr a hátam. A másik ok is egészségügyi volt: egy reumatológus szakember javasolta, hogy ha sokat szeretnék futni, érdemes megerősítem a mély hátizmaimat. Ezek nélkül nincs, ami tartsa a gerincoszlopom, és nagyon hamar le fogok sérülni. Eltökélt szándékom, hogy lefussam egyszer a maratont így a futást semmiképpen nem akartam abbahagyni. Ki kellett találnom valamit. A doktornő gyógytornát javasolt, ezt azonban sem időben, sem helyileg nem tudtam összeegyeztetni a munkámmal és a családommal. Miközben kerestem a neten a megoldást, akkor futottam bele a gerincjógába. Elsőre furcsának tűnt ez a jóga dolog meg nem is tudtam hova rakni, de ahogy utána olvastam egyre közelebb éreztem magamhoz. Kolléganőm mondta is, hogy működik egy jógastúdió a SAP-tól nem messze, ahol pedig a gerincjógát számomra a legideálisabb időpontban tartották. Így aztán már nem volt semmi akadálya, hogy kipróbáljam. Az első óra után is éreztem már a jótékony hatását és tudtam: biztos jövök megint. Pár hónappal később tűnt fel, hogy nem fáj a hátam (és azóta sem).

Nehéz volt meggyőzni a munkatársakat, hogy csatlakozzanak?

Igen is meg nem is. Akinek nem volt idegen a jóga annak hamar felcsillant a szeme, amikor újságoltam milyen jó dolgot találtam. Volt olyan is akit kicsit noszogatni kellett hogy mit veszthet ha kipróbálja. Egyik kollégám az gyakorlatilag elzárkózott attól, hogy ő ilyen őrültséget valaha is kipróbáljon. Még attól is félt, hogy a szülei hülyének néznék ezért. Aztán csak eljött egy órára, amelynek végén még bérletet is vett. 😊

Hogyan hoztátok be a jógát a munkahelyetekre?

Egyre többen lettünk már azon a bizonyos gerincjógán a SAP-osok, így felmerült, hogy mi lenne, ha külön órát kapnánk. A SAP nagyon támogatja a sportokat és mindig akad lehetőség pályázni sporttámogatásra. Egyik kolléganőm akivel jógára jártunk aztán elhatározta, hogy indul a pályázaton és megpróbálja behozni a házon belülre az órákat. Végül az SAP és megadta a támogatást és azóta minden nap van lehetőség jógázni házon belül is. 😊

Roland a Velencei tó megkerülése utáni hétvégén még egy félmaratont is lefutott :)

Mi a kedvenc jógapózod? Miért?

Nekem alapvetően az összes nyújtás nagyon tetszik. Azonnal érzem, hogy melyik izom ami dolgozik. Viszont a kedvencem az eke póz. Tényleg van benne valami, hogy ebben a pózban a vér kicsit átmossa az agyat és jobban megy a gondolkodás egész nap. Emellett még az tetszik, hogy nagyon nyújtja a gerincet. Érzem, hogy dolgoznak ott az izmok. Van, hogy kell egy perc is hogy visszarendeződjenek a csigolyák a végén. Nagyon jó érzés.

Mi az, amit azoknak üzennél, akik még hezitáltak, hogy elkezdjenek jógázni?

Én még nem láttam semmi olyat az órákon, amihez kellene valami olyan különleges testi adottság, ami nélkül nem tudnám követni az órákat. Nem kell hajlékonynak, izmosnak lenni. Soha nem kellett a lábamat a nyakamba tenni. Szóval semmi kivételes, vagy félelmet okozó dolog nincs. Mindenki a maga korlátait keresi és próbálja úgy csinálni, teljesen mindegy mit csinál a szomszéd a melletted lévő szőnyegen. Szóval én semmi indokot, kifogást nem tudok, ami miatt ki kéne hagyni olyan, dolgot ami minden tekintetben hasznos számunkra. Ha csak akarsz egy jót mozogni arra is kiváló.

Mit üzennél a munkaadóknak, miért érdemes cégeknél is bevezetni a jógafoglalkozást?

Menjenek el egy órára. Azt hiszem ez önmagáért fog beszélni. Tapasztalni fogják, hogy a sok ülőmunkát végzőknek micsoda jótékony hatással lennének ezek a gyakorlatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük