Egy tökéletes pizza napja

By: | Tags: , , , , , | Comments: 0 | október 27th, 2016

Kerülöm a fehérlisztes dolgokat és ha lehet, saját magam készítem el a srácok pizzáját. Igen, ők rettenetes imádják, ahogy minden gyerek megőrül a szénhidrátos cuccokért – tészta, krumpli, pizza, hamburger, csupa olyan dolog, amelytől az anyukák hátán feláll a szőr, mert ők legszívesebben brokkolit, répát és tököt adnának a gyerekek szájába. Ám az élet nem ilyen könnyű, így próbálom úgy vegyíteni a dolgokat, hogy ha pizza, akkor legyen egészséges, de mégis fincsi, hogy ne órákig kelljen egy-egy falatért imádkozni. A pizzatésztát általában egy nappal előtte elkészítem, hogy aznap már csak a sütéssel kelljen foglalatoskodni, és ha szeretnének, akkor a gyerekek is tudjanak segíteni felpakolni a pizzára a feltétet. Ez szinte bármi lehet, ami szem szájnak ingere. Én ezúttal a nyár mediterrán ízeit hoztam egy kicsit vissza az őszi sütőtökös forgatagba.
Tészta:
120 g teljes kiörlésű tönkölyliszt
80 g fehér tönkölyliszt
1 evőkanál útifűmaghéj
12 g élesztő
5 evőkanál olaj
1 dl víz
1 csipetnyi só
Szárított, vagy frissen aprított bazsalikom (ízlés szerint)
Feltét:
1 dl paradicsompüré
½ teáskanál bazsalikom
½ teáskanál oregano
½ teáskanál majoránna
1 gerezd fokhagyma
1 kis konzerv sós lében tárolt tonhal
½ konzerv gomba
1 fej paradicsom
Néhány szem olajbogyó
1 bögre reszelt parmezán
20161002_091809_147756674749520161002_091815_147756674741720161002_092054_1477566747253A tésztát én dagasztógépben készítem, mert nagyon jól átdolgozza a tésztát és nem kell az órát nézni. Csak beteszem a hozzávalókat és csipog, ha kész van.
A teljes kiörlésű tönkölylisztet és a fehér tönkölylisztet összekeverjük az útifűmaghéjjal. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzátesszük az olajat és a sót. Végül a vizet folymatosan adagolva összegyúrjuk a tésztát, jól megdagasztjuk, majd letakarva, szobahőmérsékleten a kétszeresére kelesztjük. Amíg kel a tészta, addig összefőzzük a paradicsompürét, a fűszereket és a fokhagymát, de ha kevés az időnk, akkor össze is keverhetjük. Az összefőzés segít összeérlelni az ízeket. Ha m20161002_092630_1477566746896egkelt a tészta, egy 30 centiméter átmérőjű, kör alakú pizzasütőre kinyújtjuk a tésztát. Rákenjük az összefőzött, vagy kevert paradicsompürét, alaposan elosztva rátesszük a haldarabokat, gombát és paradicsomszeletet. S végül díszítjük szép sötét olívabogyókkal (akinek szimpatikusabb a zöld, használhat olyat is!). Végén megszórjuk a reszelt parmezánnal és irány a melegedő! A sütőben 180 fokon kb 15-20 perc alatt kész! Még érzem az ízét a számban.
Ha te is megtaláltad a tökéletes pizza napját, ne habozz és készítsd el, megéri az a pár perc, százszor jobb, mint az éttermi és még egészséges is!

Leave a Reply