Hogyan kezdj jógázni? Ötletek 5 pontban

By: | Tags: , , | Comments: 0 | február 28th, 2016

Ha eldöntötted, hogy elkezdesz jógázni, akkor már egy óriási lépést tettél önmagad felé. De ne rohanjunk ennyire előre, ha pusztán a hátfájásod, vagy a fogyás miatt, vagy egyszerűen a stressz kezelése miatt szeretnél gyakorolni, az is egy fantasztikus dolog. Túlléptél a szokásos előítéleteken és kifogásokon: Nincs elég időm…, Vannak ennél fontosabb dolgaim is… és a Nem tudom, hogyan csináljam…
Nos, időt és prioritásokat egyelőre senkinek nem tudok teremteni (de keményen dolgozom J), ám a hogyan kérdésében pár egyszerű tippel a segítségedre lehetek.
 1. Válassz egy szimpatikus jógatípust!
YogastudioEz egy kis kutatómunkát igényel a részedről, de hidd el, megéri. Nézz körbe az interneten, érdeklődj jógás ismerősöktől (ha van ilyen), milyen jógastílusokat ismerhetsz meg. Vesd össze a saját magad igényeivel. Fontos, hogy olyan órát válassz, amely örömet okoz, ugyanakkor a fizikai állapotodnak is megfelelő. Ha kezdő vagy, érdemes olyan gyakorlást választani, ahol sok hasonszőrűre lelsz, és nem veszíted el a lendületet a második póz után, mert nem tudod a hátad mögé „hajtogatni” a lábad. Garantálom, hogy a jóga után jól fogod érezni magad, de az is fontos, hogy közben is pozitív élményekhez juthass. Úgy gondolom, hogy egy kezdő számára tökéletesek a kezdő hatha jóga és gerincjóga órák, de ellátogathatsz egy Bikram jógára is, itt ugyan meleg van, amit 90 percen keresztül el kell viselned, de maga a sorozat kezdő pózokból áll és statikus a gyakorlás. Ha pedig már belejöttél, ismered a pózokat, hogyan kell őket biztonságosan végrehajtani, akkor már akár bele is kóstolhatsz a haladóbb, flow típusú órákba is.
 1. Válassz egy órát!
Nézd végig a helyi kínálatot, az interneten, helyi újságokban. Válaszd ki, hogy számodra mi a legkényelmesebb: lehet, hogy az otthonodhoz közeli helyet választod, de sokaknak az munkahelyhez való közelség számít. Több olyan jógit ismerek, aki a belvárosban dolgozik és ebédidőben „kiruccan” egy kis jógázásra a közeli stúdiókba. Arra mindenképp figyelj, hogy kezdő szintű órával kezdj. Sok edzőterem is kínál jógaórákat, így ha már tag vagy a teremben, akkor misem egyszerűbb, mint kipróbálni az ottani órákat, ha nem tetszik, még mindig körülnézhetsz. Az is nagyon fontos, hogy olyan tanárt találj, aki képes nemcsak megmutatni, de velősen és általánosan elmagyarázni a pózt, ugyanakkor felhívni a figyelmet a biztonságos gyakorlás szempontjaira, hogy fájdalom nélkül tudj fejlődni, türelmes, ugyanakkor motiváló. Menj el egy általad szimpatikusnak vélt oktatóhoz és nézd meg, milyen élményekkel gazdagodsz J
 1. Mit vigyél?
YogaequipmentAz első alkalommal a legtöbb stúdióban ingyenes a matrac használata, vagy minimális összegért lehet bérelni. Válassz olyan ruházatot, amely kényelmes, nem túl meleg, nem túl szoros. Hidd el, senki nem fogja a ruhádat nézni. A jógában azt tanuljuk, hogy magunkra, a belsőnkre koncentráljunk, engedd el a korábbi konvenciókat és a gyakorlás alatt tényleg magaddal foglalkozz és ne azzal, hogy ki, mit gondol. A ruházatot illetően esetleg azt érdemes még végiggondolni, hogy olyat vegyél fel, amely a mozgás során nem csúszkál majd ide oda. Én számtalanszor estem abba a hibába, hogy nem számoltam a fordított, vagy fél fordított jógapózokkal és a póló a nyakamban kötött ki. Az ide-oda csúszkáló ruha elveszi a figyelmed a gyakorlatokról és az általuk átélhető élményről, esetleg próbáld ki otthon, hogyan szuperál a szerelésed. A ruházat mellé készülhetsz esetleg törülközővel, ha majd szeretnél lezuhanyozni, vagy a matracodra is terítheted, főleg, ha nem sajátot használsz. Van, aki nem szívesen teszi az arcát stúdiós matracra.
 1. Tudd meg, mire számíthatsz
Egy tipikus jógaórán a gyakorlók egy irányba néznek, a jógatípustól függően a jógaoktatóknak számára is lefektetnek egy szőnyeget (van olyan jógaóra is, ahol az oktató nem mutatja be a gyakorlatokat, csak diktálja a végrehajtást). A résztvevők számától függően érdemes legalább 20-30 cm helyet hagyni a szomszéd matraca mellett, hiszen néhány póz végrehajtásához szükség lehet a helyre oldalirányban is. Válassz egy szimpatikus helyet, esetleg kérdezz rá az öltözőben a többiektől, hogy egy kezdőnek hova érdemes leterítenie a szőnyegét. A gyakorlottabbak már ismerik az adott óratípust, tudnak segíteni abban, hogy a tanár hol tud neked a legtöbbet segíteni és te is honnan láthatod a legtöbbet. A teremben általában már nem beszélgetünk, de természetesen ez alól is van kivétel, terem válogatja, de az óra előtti pár perc a legtöbbeknek már ráhangolódással telik: sokan pihennek, finom nyújtó gyakorlatokat végeznek. Tanártól függ, de az óra általában légzőgyakorlattal, ráhangolódással, nem hosszú meditációval kezdődik, majd az álló, ülő-és fekvőgyakorlatok és fordított testhelyzetek gyakorlására kerül a sor. Ha úgy érzed, a gyakorlás alatt pihenésre lenne szükséged, nyugodtan maradj csecsemő pózban. Az óra végén csendben hagyjuk el a termet, hogy mindenkinek legyen ideje rendezni magában az óra alatt tapasztalt érzéseket.
 1. Mit tegyél, és mit ne – röviden
Soha:
 • Ne egyél nagyokat a jóga órák előtt. Azt szokták javasolni, hogy 3-4 órával az óra előtt semmilyen ételt nem érdemes fogyasztani.
 • Ne igyál vizet a gyakorlás alatt. Inkább előtte és utána igyál.
 • Ne viselj cipőt és zoknit se a jógaórákon.
Mindig:
 • Tájékozódj az általad kiválasztott jógastúdió házirendjéről, és úgynevezett jógaetikettjéről.
 • Mond el a tanárodnak, hogy első alkalommal jársz nála, lehet, hogy nem te leszel az egyetlen.
 • Kérj segítséget a tanártól, ha szükséged van rá.
 • Ismerd meg az alapvető jógapózokat és ha tudsz gyakorolj otthon.
 • Menj el egy következő órára!
Alapvető mozgássorokat ebben a gyakorlatsorban is találsz.
Ne feledd, lazulj, lélegezz és alakulj át!

Fotók: Pinterest

Leave a Reply