fbpx

Inspiráló olvasmány a nyárra

titalajoga

10 július 2019

Nincs hozzászólás

Home Uncategorized

Inspiráló olvasmány a nyárra

Inspiráló olvasmány a nyárra

Mindannyian még felnőttként is szeretjük a tündérmeséket. Ha szerencsénk van, sosem mondunk le az álmodozásról, arról, hogy egyszer eljtutunk valahová, vagy válunk valamivé. Michelle Obama könyvével már hetek óta szemeztem, néha elhaladtam mellette a könyvesboltban, megérintve a fedelet, mire eljutottam odáig, hogy a kezembe vegyem. Mivel nem éreztem motivációt arra, hogy több ezer forintot kiadjak érte, viszont szívesen elolvastam volna – egynek jó less felkiáltással – előjegyeztettem a könyvtárban. Nem hazudok, nem kevesebb, mint 5 hetet vártam rá. Innen már egyre jobban izgatott a dolog. Nem igazán a kedvenceim az önéletrajzok. Agatha Christie és Grace Kelly élettörténetén kívül nem nagyon olvastam, de most szükségem volt valamire, amelyben senki nem hal meg, nem a rendszerváltásról és a holokausztról szól. Michelle Obama, aki 2009 és 2017 között tevékenykedett First Lady-ként, megadta azt, amire épp akkor szükségem volt: motivációt, inspirációt és egy igazi modern kori tündérmesét.

Michelle egy, jobbára feketék lakta chichagói kerületben született és nevelkedett. Édesapja és édesanyja sem végzett egyetemet, de agyermekeik taníttatására sokat áldoztak. Így jutott el Michelle és bátyja, Craig is odáig, hogy neves amerikai egyetemeken tanulhattak és végeztek is jó eredménnyel. Igaz, az életük abból a szempontból nehéz volt, hogy a feketéket mind mindig akkor is komoly megkülönböztetés érte. Ám a családi kötelékek erősek voltak, s ezt könyvében Michelle is elismeri, hogy az erős hit, amellyel szülei támogatják, édesanyja kitartó szeretete és önfeláldozása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mindazt elérje, amelyről könyvében beszámol.

Michelle jogászként kezdett dolgozni egy menő chichagói ügyvédi irodánál, ahol megismerkedett Barack Obamával, s pár évvel később össze is házasodtak. Michelle szülei törekvéseinek hála, jó középiskolába járt, kietrjedt baráti körrel rendelkezett, mégis több ponton érzékelte a feketéket érő negatív megkülönböztetést. Éppen ennek érdekében, és nők jogainak érvényesítése érdekében érezte úgy, hogy a jogászkodással járó napi 9-11 óra munka szinte feleslegesen töltött idő. Lemondott hát a jó keresetről és a szociális szférában kezdett dolgozni. A későbbi First Lady nyíltan beszél arról, hogy milyen nehéz volt házasságuk elején a mindegyikük életét szinte teljesen lekötő munka, és a hiány, amit a meg nem született gyermekek hoztak. Mesél a vetéléseiről, a hormonkezelésekről és arról is, hogy nem szégyelltek külső segítséget kérni akkor, amikor a házasságuk került veszélybe. Örülök, hogy egy olyan nő sorait olvashattam, akitől bizony lehet mit tanulni, mégsem hangoztattja állandóan a maga igazát, s azt hogy ő mindent mindekinél jobban tud. Mesél arról, hogy milyen kemény csatákat vívtak a kampányidőszakban, s bár egy Magyar szemlélőnek kissé furcsának tűnik, hogy egy ilyen intelligens nő miért lép politikai színtérre, beláthatjuk, hogy csak nekünk gyomorforgató már a politika. Az Egyesült Államokban ez valahogy másként működik. A könyv büszkén hírdeti, hogy ne engedd el az álmaidat, ha szeretnél valamin változtatni, gondolkozz nagyban: lény az Egyesült Államok elnöke, vagy épp First Ladyje és tehetsz azért, például, hogy a gyerekek egészségesebb ételeket egyenek, többet mozogjanak, vagy éppen azért, hogy szigorúbb legyen a fegyvertartás az Államokban.

Számomra mit adott a könyv? Azt, hogy a családomnak én adom a hátteret, a támogatást, és nekik erre mindennél nagyobb szükségük van. Ez azt jelenti, hogyha én nem érzem jól magam, vagy nem vagyok teljes egész, akár fizikailag, akár lelkileg, nem tudom betölteni a saját “First Lady” feladatomat. Sokszor hallottam már, de tényleg igaz: üres pohárból nem tudunk önteni. Nagyon jó emlékeztető a könyv arra, hogy a saját álmunkat senki nem fogja megvalósítani helyettünk, és mindig-mindig érdemes érte küzdenünk. Vannak hullámvölgyek, de vannak helycsúcsok is, és ha keményen dolgozunk érte, annak meg lesz az eredménye! Olvassátok el Ti is. Nem cask szórakoztató, olvasmányos, de motiváló is! Jó kikapcsolódást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük