fbpx

Jóga endometrózisra

titalajoga

04 szeptember 2019

Nincs hozzászólás

Home Uncategorized

Jóga endometrózisra

Talán szerencsésnek mondhatom magam, hogy fizikai állapotom a szüléseket leszámítva mindig is stabil volt. Nem kellett komolyabb műtétre adnom a fejem és kezelni sem nagyon kellett. Ugyanakkor egyre több, velem egykorú nővel történő beszélgetéskor derül ki, hogy már fiatalon olyan betegségekkel küzdenek, amelyekről még nem is hallottam. Így találkoztam az endometriózissal, amely – mint kiderült – nem is ritka betegség: a termékeny korban lévő nők körében elég gyakori, 5-20 százalékukat érinti.

Az endometriózis egy nem rosszindulatú megbetegedés, amely egészséges szövet nem szokványos helyen való előfordulását jelenti. Az endometriózis elnevezése az “endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító nyálkahártya másik elnevezése. Az endometriózis betegségben szenvedőknél az endometriumhoz hasonló szövet megtalálható a méh üregén kívül is. Ez azt jelenti, hogy a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövet előfordulását nevezzük endometriózisnak. Ez a szövet lehet a hasüregben, a petefészekben, vagy a petevezetőkben, a méhet fenntartó szalagokban, a méh külső részén és a hüvely és végbél közötti rétegben is.

Előfordul sok nő esetében, hogy az endometriózisnak nincs tünete: ilyenkor egy egyszerű rutinellenőrzésen derülhet rá fény, de leggyakoribb tünetként a menstruáció előtti illetve közbeni, illetve közösülés közbeni vagy utáni erős fájdalmat említik. Ezen utóbbiaknak egyébként sok más oka is lehet, nem feltétlenül jelent endometriózist. Sok nő akkor fedezi fel a betegséget, amikor nem sikerül teherbe esnie, hiszen már a legenyhébb forma is meddőséget okozhat.

A kezelési módj igen sokrétű: egyszerűen lehet a fájdalmat csökkenteni, tüneti kezeléssel, de végezhetnek a páciensek fizikoterápiát, végezhet az orvos hormonkezelést és akár műtétre is sor kerülhet, a betegség súlyától függően.

Miért jóga az endometriózisra?

Testünket elménkkel tudjuk befolyásolni, a jóga ebben segít, így nem véletlen, hogy sok betegség leküzdésében és kezedlésében alkalmazzák sikeresen – azt persze hozzá kell tennem, hogy a jóga nem helyettesíti a szakszerű orvosi kezelést.

Egy brazil kontrollcsoportos felmérésből egyértelműen kiderül, hogy a jóga rendszeres gyakorlása csökkenti az endometriózissal járó alhasi fájdalmakat. A felmérésben két csoportra osztottak 40 év körüli problémával rendelkező hölgyeket, amelyből az egyik csoport két hónapon keresztül heti két alkalommal vett részt 90 perces jógafoglalkozáson. Az eredmények magukért beszélnek: a jógapózok ugyanis nem csak a hajlékonyságot javítják, erősítik azokat az izmokat, amelyeket erősítenünk kell, de javítják egyes célzott területek vérellátását, fellazítják a csípő és az alhas területét, s ezzel nem csak a panaszokat csökkentik, hanem az általános életminőséget is javítják.

Persze a jógastíluskból is inkább a lazító gyakorlást érdemes választani, hiszen a dinamikus jógaórákon intenzíven dolgoznak a törzsizmok, amelyek esetleg plusz stresszt, terhelést jelentenek a hasra, és a belső szervekre. Ilyenkor érdemes inkább lazább, yin és lazító órákon jó gyakorolni.

Az alábbiakban összeszedtem néhány olyan gyakorlatot, amelyet érdemes hetente, akár heti kétszer is elvégezni. Pár percig tartott pózok esetén ez nagyjából egy fél óra gyakorlás.. na jó és persze a savasana :D A pózok többsége elég kényelmes ahhoz, hogy akár hosszabb ideig is kitartsd, és használj nyugodtan párnát, takarót, hevedert vagy téglát. A pózok menstruációs görcsökre is jók, alkalmazd őket nyugodtan!

Fekvő pillangó – Supta Baddha Konasana

Ülő helyzetben tedd össze a talpakat, vidd olyan közel a sarkakat a medencéhez, hogy kényelmes legye, hosszabb ideig is bírd, de gyakorlat közben is lejjebb csúsztathatod. Majd feküdj hanyatt és lazíts! Tarthatod a karokat magad mellett, vagy teheted a tenyereket a belső combra, vagy a hasadra is, ezzel segítve a teljes ellazulást.

Láb a falnak – Viparita Karani

A jóga gyakorlást általában savasanával, pihenéssel zárjuk. Ekkor érvényesülnek a gyakorlatok jótékony hatásai. Ezt a gyakorlást zárd ezzel a pihentető gyakorlattal. Helyezkedj el a falhoz közel, körülbelül 10-15 centiméterre. Helyezz a medence alá egy párnát, majd támaszd a lábakat a falnak, talp a plafon felé néz. Engedd, hogy a lábak belesüllyedjenek a csípőízületbe, lazítsd el a felsőtestet, a karokat hagyd a törzs mellett megpihenni.

Szfinx póz – Salamba Bhujangasana

Helyezkedj el hasonfekvésben, majd hozd a könyököket a váll alá és nyújtózkodj a szegycsonttal előre. Hozd a lábakat kis terpeszbe, a derekadnak legyen kényelmes ez a hátrahajlítás. A két alkar a talajon, egymással párhuzamosan. Fontos, hogy a vállad ne essen be a füledhez, emelkedj ki, érezd meg a teret a fül és a váll között. Lazítsd a hasad, és engedd, hogy a mély hasi légzés átmaszírozza az alhasad és a derekad.

Csecsemőpóz – Balasana

Sarokülésből tedd le a tenyered magad elé és egyenes háttal dönts előre, engedd le a homlokod a talajra, majd hozd hátra a karokat magad mellé. Engedd a vállad a talaj felé süllyedni és érezd, hogy a mély hasi légzés segít átmaszírozni a belső szerveket.

Fekvő hősi póz – Supta Virasana

Sarokülésből indítva, nyiss egy kényelmes terpeszt a térdekből, ellenőrizd, hogy ez kényelmes-e a térdednek, bokádnak. Majd támaszkodj meg magad mögött, először a tenyereken, majd az alkarokon, ha megy, végül engedd le a vállat és simítsd a nyakat a talajra. A térdek végig maradjanak a talajon. Keresd meg a saját határaidat és került az éles fájdalmat.

Ülő csavarás – Ardha Matsyendrasana

Nyújtott ülésből először húzd fel a jobb lábad közel a medencéhez és tedd át a jobb talpad a bal lábadhoz, a térd magasságában kívülre, majd helyezkedj el mindkét ülőcsonton stabilan, nyújtózz meg a fejtetővel felfelé és öleld át a bal karral a jobb lábad, a jobb kézzel pedig támaszkodj a hátad mögött, a keresztcsontodhoz közel. Ha megnyújtóztál kilégzésre csavarj és nézz át a jobb vállad felett. Vidd a légzést a bordakosárba, hogy még hatékonyabb legyen a csavarás. 2 perc után csavarodj vissza középre, és végezd el a csavarást a másik oldalra is. Ha végeztél húzd fel mindkét térded és karold át őket, pár légzésig hajolj rá a térdre, és engedd visszarendeződni a gerincet, lecsillapodni a csavarás hatásait.

Mély előrehajlás – Paschimotanasana

Nyújtott ülésben helyezkedj el, majd nyújtózkodj felfelé a karokkal vállmagasságban, innen behúzott hassal, kiemelt mellkassal hajolj rá a lábakra. Lazíts el mindent, ne legyen erő a karokban, a kezekkel megfoghatod a lábfejed, de le is engedheted magad mellé kényelmesen. Engedd lógni a fejet, lazítsd a nyakad. Legyen pihentető póz. Engedd minden kilégzéssel közelebb kerülni a felsőtestet magadhoz. Engedj el ebben a pózban minden görcsösséget, erőlködést. Maradj benne legalább 10 légzésig.

Guggolás – Malasana

Előrehajlásból forgasd kifelé 45 fokos szögben a lábfejeket és engedd be a medencét a két láb közé. Fontos, hogy a lábfejek és a térdek egy irányba nézzenek. Majd támaszd a könyököket a belső térhez, és tedd össze a két kezed a mellkas előtt. Medencét folyamatosan engedd a talaj felé, miközben a térdek hátratolásával folyamatosan nyitod a csípőt. Próbáld meg eloszlatni a testsúlyt a talpakon. Ez a gyakorlat intenzív alhasi masszázst ad. Próbáld meg legalább 1 percig tartani, ha megy a két perc szuper!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük