fbpx

Jógázz az otthonodban - érvek a magánóra mellett

titalajoga

09 október 2019

Nincs hozzászólás

Home Életmód

Jógázz az otthonodban – érvek a magánóra mellett

Helén több mint két éve jógázik velem. Csodás helyen laknak Csömör egy lankás hegyvidékekkel tarkított domboldalában, kertjük végében a tél végén gyakran őzek jelennek meg. Mint mondja, azért költözött ide mert szereti az állatokat. Saját háziállatai mellett most főállásban két kisfiáról gondoskodik, kisebbik, Dominik még csak öt hónapos. “Nos, igen, gyerkőc mellett elég nehéz a mozgást beiktatni, de muszáj, ha most nem foglalkozok vele, később már nagyon nehéz lesz” – fogalmaz. Mikor elkezdtünk jógázni együtt, talán Dorián, az idősebbik fia lehetett annyi idős, mint a kisebbik most. Helén – ha még akad szabadideje – imád horgolni, korábban kereskedelmi ügyintézőként dolgozott.

Milyen szerepet játszik az életedben a mozgás?

Gyerekkorom óta a mozgás az életem része volt. Kezdetben az úszás és művészi torna, majd hosszú évekig a vívás. Tinédzser koromban engem is bevonzott az aerobic majd megpróbálkoztam a falmászással is. A jógára azért volt szükségem, mert gerincsérvem miatt jelentősen bekorlátozódott a mozgásom, és ennek számos negatív hatását éreztem.

Hogyan szántad el magad, hogy magánórákat veszel?

Mindig is jobban szerettem, ha egy edző csak velem foglalkozik. Első kisfiam születése után még ez volt a legkézenfekvőbb, hogy maganóra keretében jógázzak. Volt olyan, hogy valaki vigyázott a kicsire, de olyan is akadt, hogy együtt jógázott velünk vagy Dorián, vagy most már Dominik. Minden óránk hatvan perces, így ennyi időt igazán megengedhet magának minden anyuka, főleg, ha a gyerkőc is jól érzi magát!

Mennyiben látod másnak a magánórát, mint a csoportos foglalkozást?

Az oktató csak rám figyel, és mindenben rögtön ki is javít, ha valamit nem úgy csinálok ahogyan kell. Szerintem sokkal jobban el lehet így mélyülni egy-egy pózban. Arról nem is beszélve, hogy sokkal könnyebb saját magamra figyelni, nem hasonlítgatom magam másokhoz, így könnyebb elfogadni, hogy a saját tempómban haladjak tovább. Emellett az én és gyerekek időbeosztásához tudom igazítani az órákat és nem pedig fordítva.

Mi a kedvenc jógapózod? Miért?

Harcos minden formája. Mindegy egyes testrészre figyelni kell közben.

Mi az, amit azoknak üzennél, akik még hezitáltak, hogy elkezdjenek jógázni?

Ne hezitáljanak, a jóga a legjobb dolog, nemcsak a testnek, hanem a léleknek is. A jóga mindezek mellett nagyon praktikus mozgásforma, nem kell elmennem otthonról és a közös gyakorlások alatt átveszünk olyan mozdulatokat is, amelyeket minden nap tudok gyakorolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük