Méregteleníts yin gyakorlatokkal: a 6 leghatékonyabb tisztító ászana

By: | Tags: | Comments: 0 | január 25th, 2016

Amikor egy új évet kezdünk, mindig egy lehetőség: magunk mögött hagyhatjuk a múltat és bizakodva nézhetünk a jövő elé. Mindent új lappal kezdhetünk, megújulva, felfrissülve, ehhez azonban ki kell pucolnunk a szervezetünkből a múlt maradványait, akár fizikai, akár lelki szinten. Na persze, senkit sem akarok kemény méregtelenítő léböjt-kúrára fogni, ezt tegye meg mindenki, ha úgy érzi, hogy szüksége van rá, ha nem, szabaduljon meg az elhasznált dolgoktól másként. Olyan gyakorlatsort állítottam össze, amely segíti a máj és a tüdő meridián erősítését, ez a két szerv ugyanis a legfontosabb méregtelenítő rendszer a testben: a máj a tápanyagokból, a tüdő a levegőből szűri ki a káros anyagokat. A méregtelenítés pedig nem csak a táplálék megválasztásáról, vagy esetleges teljes kizárásáról kell, hogy szóljon, az is már sokat segít, hogy ha sikerül kezelned és kompenzálnod a stressz negatív hatásait. A stressz ugyanis a legtöbb embernél először a Fa elemhez tartozó meridiánokon – a máj és a lép energiapályáján – jelenik meg. Ha stressz hatására a test befeszül, akadályok, blokkok keletkeznek a meridiánokon, a blokkok pedig előbb-utóbb betegséghez vezetnek.
Kezd a gyakorlást egy rövid, pár perces ráhangolódással Savasanában. Erre szükség van, hogy testiekben, lelkiekben fel tudj készülni a gyakorlásra. Válassz egy csendes helyet, kapcsold ki a telefont, húzz ki minden csengőt, elektromos berendezést és zárd ki a kutyát, macskát. Szólj a családodnak, hogy szükséged van erre a pár percre és már kezdheted is! Ha elhelyezkedtél Savasanában, kezdj el magadra, a belső történésekre figyelni, és most ne csak a testi érzetekre gondolj, hanem figyeld meg a hangulatodat is.
Próbálj meg teljes egészében magadra hangolódni, engedd meg magadnak, hogy ebben a pár percben kizárólag te legyél a fontos.
  1. A gerinc alátámasztása téglával, 3 perc vertikálisan a lapockák közé: Tarthatod a lábad csípőszélességben nyújtva, vagy fekvő pillangó tartásban is. Lazítsd el a vállakat, engedd, hogy a talaj felé süllyedjenek, engedd hátra a fejed, de csak akkor, ha kényelmes. Ha nem érzed megfelelőnek, akkor nyugodtan tegyél alá egy párnát. 3 perc a hát közepénél horizontálisan: Ekkor a test középpontja kerül a legmagasabb pontra. Lélegezd át mélyen ezt a területet, ez az önérvényesülésért, a belső erőnk felismeréséért felelős terület. 3 perc a keresztcsont alatt: próbáld ki, hogy számodra melyik magasság, a tégla milyen beállítása a legmegfelelőbb, ebben a pózban lazulj el pár percig. A szakrális csakra kerül a legmagasabb pontra, figyeld meg, mit érzel, hiszen ennek a csakra a szexualitást, szenvedélyt, kreativitást, párkapcsolatokat, női-férfi polaritást, odaadást, átélést, önmagad elfogadását, sőt, még az evéshez való viszonyodat is meghatározza.
 Gerinc alátámasztása a hát közepénél
Gerinc alátámasztása a hát közepénél

 

Alátámasztás a keresztcsont alatt

Alátámasztás a keresztcsont alatt

 

  1. Tű és cérna 3 percig simán kitartva: Emeld fel a jobb lábat, talppal nyújtózkodj a plafon felé, lábfej pipál, tedd a jobb bokát a baltérd alá a combra, majd távolítsd a jobb térdet a mellkastól, amennyire csak tudod (persze fájdalmat ne okozz magadnak). Majd emeld el a bal talpad, és fogd meg a bal lábad vagy a térdhajlatban, vagy a bal térd alatt a sípcsonton. A válladat simítsd vissza a talajra, a könyököd tartsd nyújtva. A jobb láb hátsó részén, a combizom környékén érezhetsz finom nyújtást. Lélegezd ki a feszültséget és teremts új teret a pozitív dolgoknak magadban. 3 percig elfordult Tű és cérna: 3 perc után engedd el a bal lábat, és csúsztasd a talajra a jobb talpad, hozd a karokat oldalsó középtartásba, és nézz jobbra. A gyakorlat csípőnyitás és csavarás egyszerre. Lazíts benne 3 percig, majd óvatosan nyújtsd a jobb és a bal lábad. Figyeld pár légzésig, majd végezd el a Tű és cérna és az elfordult Tű és cérna pózokat 3-3 percig a másik oldalra is.
 Tű és Cérna
Tű és Cérna

 

Tű és Cérna (2)
Tű és Cérna 2

 

Elforgatott Tű és Cérna

Elforgatott Tű és Cérna

 

  1. Banán 4 perc: Savasanából nyújtózz felfelé vállszélességben a karokkal, majd fog meg az ellentétes könyöködet, lazítsd a karokat. Majd helyezd a jobb lábat a bal lábadra és, mintha álló hajlítást végeznél, közelítsd a bal könyököd a bal lábadhoz. Formázz egy fekvő „C” betűt, egy banánt, csak addig vidd a hajlítást, amíg a derekadnak ez kényelmes, és bele tudsz lazulni. Tényleg engedd el a vállakat is és simítsd a nyakat is a talajra. Lélegezd át a bordakosarat és az egész jobb oldalt: itt fut a máj munkáját támogató epehólyag meridián. 4 perc után gyere vissza középre, pár légzésig engedd, hogy középre rendeződjön a test, majd végezd el ugyanezt a másik oldalra is.
 Banán
Banán póz
  1. Banán póz után egy zsugorpózzal kompenzálhatod a hajlítást, s ebből egyből fel tudsz gördülni ülésbe. Szitakötő 4 perc: Keresd meg az ülőcsontokat a talajon, stabilan ülj. Innen kényelmes terpeszbe nyisd a lábakat és billentsd annyira előre a medencét, amennyire csak tudod, ha nem vagy elég hajlékony, tegyél alátámasztást a medence alá, ne a derekad erőltesd az előrehajlításnál. A tenyereidre támaszkodva, egyenes háttal kezd az előredöntést, majd ha már nem megy egyenes háttal, gördülj előre, de a derekadban ne legyen kellemetlen érzés. Minden kilégzésre egyre jobban lazul majd a tested, a mellkasod pedig egyre közelebb kerül a talajhoz. Nyitja a csípőt, az ágyékot és a combhajlítót is, ha úgy érzed, feszít a térded, gyere kicsit kisebb terpeszbe. A máj energiapályája mellett jótékonyan hat a húgyhólyag és a vese meridiánokra is (téli időszakban jó esik J). 4 perc után a kezeidre támaszkodva egész lassan told fel magad ismét ülő helyzetbe, enyhén hajlítsd a lábakat és a kezekkel a térdhajlatokban megfogva segítsd összezárni a térdeket. Laza Ablaktörlő mozdulatokkal lazítsd el a lábakat.
 Szitakötő
Szitakötő

Szitakötő párnával

Szitakötő párnával
  1. Ülő csavarás 2-2 perc mindkét oldalra. Nyújtott ülésből először húzd fel a jobb lábad közel a medencéhez és tedd át a jobb talpad a bal lábadhoz, a térd magasságában kívülre, majd helyezkedj el mindkét ülőcsonton stabilan, nyújtózz meg a fejtetővel felfelé és öleld át a bal karral a jobb lábad, a jobb kézzel pedig támaszkodj a hátad mögött, a keresztcsontodhoz közel. Ha megnyújtóztál kilégzésre csavarj és nézz át a jobb vállad felett. Vidd a légzést a bordakosárba, hogy még hatékonyabb legyen a csavarás. Ez a csavarás a máj mellett egy kicsit a vastagbelet is stimulálja, segít megszabadulni a régi lerakódásoktól, segíti a méreganyagok távozását az emésztőrendszerből. 2 perc után csavarodj vissza középre, és végezd el a csavarást a másik oldalra is. Ha végeztél húzd fel mindkét térded és karold át őket, pár légzésig hajolj rá a térdre, és engedd visszarendeződni a gerincet, lecsillapodni a csavarás hatásait.
 Gerinccsavarás
Gerinccsavarás
  1. Nyak nyújtások hősi pózban 4 perc – 1-1 perc mindegyik oldal: Helyezkedj el sarokülésben, ha kényelmesnek érzed, nyisd szét a bokákat, hogy mindkét ülőcsonttal be tudj ülni a lábak közé. Figyelj arra, hogy a hát egyenes, kicsit forgasd hátra a vállad, tárd a mellkast, derékban ne legyen domborítás. Ha kényelmes a póz nyújtózkodj mindkét karral, majd a jobb kart kezed át a derekad körül, bal tenyered pedig helyezd a fej jobb oldalára, és óvatosan a kar súlyát ráengedve a fejre hajlíts balra. Lélegezd át a jobb vállövet és figyeld a légzésed. Ez a terület a tüdő energiapályája. A tüdő a lélek legfőbb szerve, nem véletlenül érzünk nehézséget a mellkasban, ha valamilyen lelki megpróbáltatás ér. Nyújtsd ezt a területet, engedj le minden feszültséget a vállról. 1 perc után végezd el ezt a másik oldalra is. Majd gyere vissza középre és most fond össze a kézujjakat a tarkó felett egy kicsivel és engedd rá a kar súlyát a fejre, lazítsd el a nyakat, a fejet, de a hát maradjon egyenes. Majd 1 perc után told bele a fejet a tenyérbe és lassan távolítsd a könyököket egymástól, tárd a mellkast és hátra engedd bele a fejet a tenyérbe. 1 perc után gyere vissza középre. A kezek segítségével gyere vissza nyújtott ülésbe és gördülj le Savasanába (ha nem kényelmes Hősi ülésben végezni a vállnyújtásokat, akkor sarokülés, vagy egyszerű keresztezett lábú ülés is tökéletes, a hát mindvégig legyen egyenes).
Hősi póz
 Hősi póz
Nyak nyújtása hősi pózban

Nyak nyújtás hősi pózban 2

Nyak nyújtás hősi pózban 2

Nyak nyújtása hősi pózban

  1. Savasana: Ez a plusz, a gyakorlás csúcspontja. Polcold alá a térdeket, takarózz be, és figyeld meg magadon a gyakorlatok hatásait. A végső ellazulásban engedd meg magadnak még ezt a pár perc pihenőt, hogy aztán feltöltődve tegyél eleget a mindennapok kihívásainak az újévben is.

 

Leave a Reply