fbpx

Nyári yin – hogyan kerülj harmóniába a hőséggel

titalajoga

07 augusztus 2017

Nincs hozzászólás

Home Életmód

Nyári yin – hogyan kerülj harmóniába a hőséggel

Nyári yin – hogyan kerülj harmóniába a hőséggel

Vannak napok, amikor fáradtak vagyunk, pedig sokat aludtunk, fáj a fejünk pedig frontnak se híre se hamva. Amikor testünk energiaegyensúlya felborul, érezzük, hogy valami nem stimmel. Manapság inkább túlpörgünk. Állandóan rohanunk, gyorsan eszünk és gyorsan alszunk. Amikor kint 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, szó szerint a bőrömön érzem a Tüzet. Éget és kimerít. Gyakran a meleg miatt még éjszaka sem tudunk pihenni. Ez a fajta kimerültség is az energiák eltolódásának számlájára írható. Ilyenkor nem segít a kávé, se tea, semmi, amivel az ember lánya ilyen esetben próbálkozni szokott. Legszívesebben elnyúlnánk egy hűvös szobában és pihennénk. Nos, hűvös szoba oké. Elnyúlás oké. De akkor már tegyük ezt úgy, hogy a pihenés valóban energiával töltsön fel.
A hagyományos kínai orvoslás minden évszakokhoz rendelt egy-egy elemet, az elemekhez pedig egy-egy szervet. Nem találomra osztották ezt így fel, hanem több évszázados megfigyelésekre alapozva határozták meg, így lett a nyár a tűz időszaka. Gondoljunk csak bele, a nyár minden pillanata a tűzről, a forróságról, a napfényről és a hosszú nappalokról szól. Testünk alkotóelemei közül a szív és az érrendszer, valamint a vékonybél tartozik hozzá, amelyek nem csak a vér testben történő áramoltatásáért felelősek, hanem az esetleges gyulladásokért és felesleges hőérzetért is. A szervek energiapályája a felsőtesten a nyak és a hónalj területén indulnak és lefelé futnak a karon az ujjak irányába. Yin gyakorlásunk célja, hogy ezek az energiapályákat megtisztítsuk, feltöltsük testünk belső elemeit. A felhőtlen mindennapokhoz ugyanis az energiák egyensúlyára van szükség. Ha pedig a Tűz elemen szeretnénk egy kicsit dolgozni, akkor ezt a két energiapályát érintő gyakorlatokban érdemes egy kicsit elmélyülni. A nyár tehát remek alkalom arra, hogy magunkba tekintsünk, s jó időszak az úgynevezett Metta meditáció gyakorlására is, amely a Tűz elem pozitív aspektusait hivatott megerősíteni. Metta, vagy Maitri szanszkrit nyelven szerető kedvességet jelent, hagyományos buddhista meditációs technika. Az alábbi szöveget magadra és egy szeretett személyre gondolva többször ismételd el.
„Legyél boldog, békés és egészséges!
Szabaduljál meg a testi szenvedéstől, és szabaduljál meg a lelki szenvedéstől!
Érjed el az életben a célodat!
Mindig boldogan tudjál gondoskodni önmagadról!
Éljél szeretetben, biztonságban, anyagi jólétben és megvilágosodjál!”
Ha van kedved, természetesen átfogalmazhatod saját kedved szerint, de a mondanivalója maradjon ugyanaz. Ha még nem ismered ezt a fajta meditációt, akkor ezen a linken találsz több információt róla. Ahogy minden meditációban, ebben is a rendszeresség a fontos, elég naponta 10 perc. Hangsúlyozom, a yin gyakorlásban sincs szükség órákig tartó gyakorlása. Akár 15-20 perc is csodákra képes, bár személy szerint, ha itthon belelendülök a yin gyakorlásba, van, amikor simán elröppen 1-1,5 óra. A meditációt és a yin gyakorlást persze össze lehet vonni.
Az alábbiakban olyan gyakorlatokat mutatok be, amelyek a Tűz energia kiegyensúlyozását segítik. Nem mindegyik hat közvetlenül a Tűz energiapályákra, hanem sokkal inkább az azt kiegyensúlyozó Víz elemre koncentrál, amelyhez a Vese és Húgyhólyag szervek tartoznak. Erre a lecsendesedés, a maximális töltődés érdekében van szükség.
Az alábbi gyakorlatokat bármikor végezheted. A sorrendet sem kell követned, ahogy neked jól esik. Minél többet gyakorolsz, annál tudatosabb leszel a gyakorlatokban is. Tegyél be egy kellemes zenét, vegyél elő egy jógatéglát és induljon a lazítás!
Csecsemőpóz (5 perc)
Nekem ez a kedvenc kezdőpózom. Meg tudok érkezni benne, nem csak testben, hanem fejben is. Használd ezt a pózt a gondolatok elengedésére, a légzésed figyelésére. Járd végig a tested alulról fölfelé, és koncentrálj az izmok elengedésére. Ilyenkor a él az, hogy a medencét engedd teljesen hátra a sarkadra, hogy az alsó háti szakasz is megpihenhessen.

 

 

 

 

 

Szívmegolvasztó (4 perc)
Csecsemőpózból emelkedj térdelőtámaszba, végezz pár domborítást és homorítást, majd innen lépdelj előre a tenyerekkel úgy, hogy a combok maradjanak függőlegesek. A mellkast engedd be a két váll közé. Tedd le a könyököd és lazítsd a hasad. Próbálj meg elengedni minden feszültséget a vállból és engedd hátrahajlításba a gerinced. Lélegezz egészen mélyre és lazítsd el az arcot és az álkapcsot is.
 Csavarás ebihal (3-3 perc)
Szívmegolvasztó pózból engedd hátra magad a sarkadra, nyújtóztasd előre a karokat, majd a a jobb kart vezesd át a bal vállad alatt. Engedd a fejed és vállad is a talajra, majd lazíts el mindent. Ez a póz kompenzálja az előző gyakorlatot és lazítja a lapocka körüli területet. A gyakorlás alatt évgig figyeld, hogyan változnak a testi érzetek, ahogy benne maradsz a pózban. Minden pillanat egészen új élmény. 3 percig maradj benne, majd végezd el a másik oldalon is.
 Mellkasnyitás (4-4 perc)
Pár légzésig pihenj csecsemőpózban, ha szükségét érzed. Majd feküdj hasonfekvésbe, hozd ki oldalsó középtartásba a jobb kart – fontos, hogy maradjon derékszögben a felsőtesthez képest. Hajlítsd a bal lábad és gördülj a jobb oldaladra. A bal tenyereddel támaszkodhatsz a mellkasod előtt, vagy fonhatod a derekadra, ez utóbbi esetben kicsit intenzívebb a mellkasnyitás. Belső figyelmedet irányítsd a mellkasodra és lazíts. Ha eléggé bele tudsz lazulni a pózba, akkor még a szívverésed is hallgathatod. Maradj benne 4 percig, majd végezd el a másik oldalon is. Ha jól esik, a jobb oldal után pihenj egy kicsit hason fekvésben és figyeld a gyakorlat hatásait.
Hernyó (5 perc)
Az egyik kedvencem 😊 Nagyon pihentető és szuper nyújtó gyakorlat. Ülő helyzetben nyújtsd előre a lábakat és már most engedd őket teljesen ellazulni. Majd gördülj az ülőgumókra, nyújtóztasd a mellkast a lábujjak irányába és a tenyerekkel lépegess előre a lábfejek irányába. Engedd annyira előre hajolni a testet, ameddig sikerül, ne húzd magad és ne erőlködj a pózban. Ez is a yin része: elfogadjuk azt az állapotot, amelyben épp vagyunk. Ez a gyakorlat erősíti a Húgyhólyag és a Vese meridiánokat. Segít kiegyensúlyozni a Tűz energiákat.
Alátámasztott hal póz (4 perc)
Hernyó pózból feküdj egyből hanyatt fekvésbe. Pár pillanatig figyeld a hatásokat. Majd fogd meg a jógatéglát. Tedd a két lapocka közé hosszanti irányban, a felső része a nyakszirtnél legyen. Majd engedd rá a felsőtested. Ha elhelyezkedtél, és jól esik, tedd össze a talpakat egy fél pillangó helyzethez. Így lazíts 4 percig.
Vállnyújtás hősi pózban (3-3 perc)
Térdelőtámaszból engedd be a medencét a két boka közé. A bokacsont érintse a csípőt, a lábfejek pedig nézzenek hátrafelé. A hátad legyen egyenes. Ha nem sikerül mindkét ülőgumót letenni a földre, akkor tedd magad alá a jógatéglát, vagy egy párnát, esetleg összehajtogatott takarót. Nyújtózkodj meg a fejtetővel felfelé, majd finoman gördítsd bal oldalra a fejet, a vállakat lazán tartva finoman helyezd a bal tenyered a fej jobb oldalára, füldere, vagy halántékodra. Ne húzd, csak a kar súlyát engedd rá a fejre. Jobb karral finoman nyújtózkodj a talaj felé, vagy fond a kart a derekadra. Pár légzés után fordítsd a talaj felé a tekinteted: intenzívebben nyújtja a csuklyásizmot.
Tű-cérna (4-4 perc)
Ez a bónusz, nyugodtan kihagyhatod. De azt hiszem, egy kis csipőnyitásra mindig szükség van. Hanyatt fekvésben hozd a talpakat a talajra, innen pedig tedd a jobb bokát a bal térd fölé s combra. Emeld el a bal talpad és kulcsod az ujjakat vagy a bal térdhajlatban, vagy a bal térd alatt a sípcsonton. Próbáld a vállat és a keresztcsontot is visszaengedni a talajra. Kicsit húzd be az állad, hogy a nyakad is lekerüljön a talajra. 4 perc után cseréld meg a lábakat.
Savasana (7-8 perc)
Hanyatt fekvés teljes ellazulásban. Nyugodtan hunyd le a szemed (ha eddig nem tetted), s csak figyeld a légzésed és maradj így legalább 7 percig.
Egészségedre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük