Otthon kütyük nélkül – lehetséges?

By: | Tags: , , , | Comments: 0 | november 27th, 2017

Nem közvetlenül a jógához kapcsolódik, de nagyban meghatározza az életmódunkat az, amiről most pár gondolatot szeretnék megosztani Veletek. Minap kezembe akadt egy könyv, amelyben az interneten eltöltött időről értekeztek. Egyszerűen döbbenetes! Biztos voltam benne, hogy ma már szinte mindent az internet, s főleg a rá csatlakoztatható kütyük utalnak, de az adatok mégis szinte sokkoltak. Nem csak a mai fiatal kamaszok pillantanak percenként többször a mobiltelefonjukra, de már a harmincasok is a képernyő elé ragadtak. Az étteremben, a munkahelyen, az iskolában mindenki a mobilját bújja, igazi mosoly helyett csak kettőspontot és zárójelet tudunk adni. Elgondolkoztam: ha ennyire a kütyük uralta világban élünk, hogyan lehetünk egy kicsit tudatosabbak, hogy legalább az otthonunk maradjon „szent és sérthetetlen”.
Nagy Britanniában végzett kutatás szerint a vállalati e-mailek 85 százalékára a harminc év  körüliek két percen belül válaszolnak, s munkaidőn kívül 15 percenként tekintenek a telefonjukra, Facebook oldalukra, üzeneteikre. S ha erre nincs lehetőségük, nem jutnak internethez, akkor feszültté válnak, úgy érzik csörög a telefonjuk, pedig nem is. Úgy érzik lemaradtak valamiről. Egy másik felmérés szerint az emberek több mint harmada viszi el a nyaralásra is a laptopját. A kikapcsolni képtelenek 17 százaléka súlyos munkamániás: a családi nyaralás alatt is naponta több órát dolgoznak. Olyan ez, mint egy kemény drog. Csak az a baj vele, hogy ez teljesen legális.
Belegondoltam a saját gyerekkoromba, amikor még sehol nem volt táblagép, meg okostelefon, és naphosszat a kutyát, a hintát, meg a labdát nyúztuk a kertben. De az én gyermekeim már egy ilyen, képernyővel körülvett világba születnek bele, s képernyő nyújtotta ámulat minden más tevékenységet, játékot, mozgást képes maga mögé utasítani. Vekerdy Tamás szerint a gyerek a legszelídebb természetfilmtől is ingerült lesz, így legalább nyolc éves korig nem érdemes semmilyen képernyő elé ültetni a gyerekeket.
Nos, ezt megoldani – talán minden gyerekes szülő tudja – szinte lehetetlen. Hacsak nem egy világtól elzárt farmon élünk. Viszont sokat tehetünk azért, hogy a minimálisra csökkentsük a képernyő előtt eltöltött időt.
  1. Mondjuk le a televízió előfizetést! Mielőtt felhorkannátok, gondoljátok csak végig mit ad a televízió, amit interneten ne tudnátok elérni, ha nagyon-nagyon szükség lenne rá. Sok helyen hallottam, hogy csak háttérzajnak kapcsolják be a tévét, ám ez csak feszültté, ingerültté teszi az embert. A kedvenc műsort ma már az interneten is meg lehet nézni, és a gyerek így garantáltan nem kapcsolja be magának a készüléket. Keressünk neki olyan mesét, amit mi már láttunk, ismerjük, legalább reklámot sem néz.
  2. Ha hazaérkeztek, tegyétek el a telefont egy olyan szobába, amelyet ritkábban használtok. Lehet ez egy dolgozószoba, vagy mellékhelyiség. Ha van konnektor, tölteni ide is feltehetjük a telefonunkat. Ha nem vártok fontos hívást le is némíthatjátok. Ha nem bírjátok ki, csak a hálószobából vigyétek ki, alváshoz semmiképp nem kell a telefon, ébresztésre pedig a legegyszerűbb óra is megfelel.
  3. Vigyétek ki a tévét a hálószobából. A nyugodt pihenéshez nincs szükség se a híradóra, se természetfilmre, se akciófilmre. Beszélgessetek! Olvassatok könyvet! Higgyétek el, legalább annyira szórakoztató!
  4. Ne vásároljatok tabletet! Ez az a kütyü, amire az égvilágon semmi szükségünk nincs. A táblagép inkább divat, semmint olyan eszköz, amelynek valódi haszna lenne. Ha receptet kerestek, keressétek a számítógépen, vagy az okostelefon.
  5. Ne a gyerek előtt nyomkodjátok a telefonokat! Bármennyire is tanítunk valamit a gyermekünknek, ha épp az ellenkezőjét tesszük az orra előtt, bizonyára azt fogja követni. Ugye nem szeretnénk majd egy olyan tinédzsert, akinek a nap 24 órájában a képernyőre ragad a tekintete és még válaszolni sem hajlandó a kérdéseinkre.
Ha drasztikusnak találjátok ezeket a lépéseket, akkor bizonyára érdemes végiggondolnotok, mennyire függenek a napjaitok az elektronikai eszközöktől. Kezdjétek el fokozatosan, nem kell mindent egyszerre meglépni, ha szeretnétek kezdjétek kisebb lépésekkel, s élvezzétek az eredményeit! Jutalmazzátok meg magatokat egy közös családi kirándulással, vagy egy jó könyvvel.

Leave a Reply