fbpx

Újévi fogadalmakról

titalajoga

05 január 2017

Nincs hozzászólás

Home Életmód

Újévi fogadalmakról

Újévi fogadalmakról

Nem mindenki él az újév adta lehetőségekkel, de mindannyian fogadkoztunk már legalább egyszer az életünkben, hogy az új évben, valamit, valahogy másként teszünk, mint eddig, vagy épp nem teszünk meg valamit. Ez az úgynevezett Újévi Fogadalom. Nézzük meg, miről is szólnak ezek az újévi fogadalmak? “Fogadom, hogy leszokom a cigiről, kevesebbet eszem, többet mozgok, több időt töltök a családommal, kevesebbet tévézek és a többi…” Én is már sokszor fogadtam meg, hogy tudatosabban étkezem, nem eszem húst, vagy nem kiabálok a gyerekeimmel.
Ezek mind yang típusú cselekedetek: megváltoztatni valamit, tartózkodni valamitől egyszerűen nem más, mint megváltoztatni saját magad valamilyen módon. Ezek igazából nagyszerű cselekedetek, amelyekre mindannyiunknak szüksége van, nem csupán az év elején, hanem az esztendő minden egyes napján. Valamit megváltoztatni, saját magad, vagy tetteid, egyértelműen yang minőség, ám az egyensúly megőrzése érdekében vizsgáljuk meg yin nézőpontból is ezeket a fogadalmakat. Ha alaposan végig gondoljuk minden egyes fogadalom azon a nem kimondott tényen alapul, mely szerint nem vagyunk elégedettek a jelenlegi helyzettel, állandóan ott cikázik a fejünk felett egy kell, vagy kellene érzés: jobbnak kellene lennem, mint most, másnak kell lennem, mint amilyen vagyok, ha ezt és ezt a fogadalmat betartom, jobb ember leszek. Honnan jön ez a feltételezés? Miért nem vagy elégedett azzal, amilyen most vagy? Milyen hang suttogja neked, hogy másnak kellene lenned?
New Life Az életünk egyensúlya megköveteli, hogy tiszteletbe tartsuk mind a yin, mind a yang minőséget. Erről a két minőségről már korábban is írtam. E kettő dinamikus együttműködése a mindenség egysége és egyensúlya. Önmagában egyik sem értelmezhető, sem energiaként, sem anyagként nem nyilvánul meg. Egyik sem létezhet a másik nélkül. A yang természete a mozgás, a szenvedély, a yang hegyeket mozgat meg és nagy tettekre sarkall. A yin az elfogadás, a megengedés, nyugodtság, a jelen pillanat élvezete, hétköznapi dolgok elvégzése. Társadalmunkban arra nevelnek minket, hogy változzunk, egyre jobbak és jobbak legyünk, teremtsük meg azt, amink nincs meg, s folyamatosan problémákat oldjunk meg. Csak nézzük meg, mit sugároznak a reklámok, a televízió, rádió, mit gondolnak a barátaink, családtagjaink az ideális életkörülményekről. A Facebookon megosztott képeken keresztül is mind azt láthatjuk, mások élete tökéletes, csak mi vagyunk valamivel mindig elégedetlenek. S, ha elégedetlenek vagyunk? Változtassunk, úgyis csak pár dolgot kell megtennünk hozzá: vegyünk magunknak ezt-azt, cseréljük le a munkánkat, kapcsolatainkat, vagy költözzünk el…
Fogadni mernék, hogy az elmúlt években páran már meg is hoztuk már ezeket a döntéseket: nem kellett ahhoz egy új év, hogy például munkát váltsunk, vagy megszépítsük a lakásunkat, leadjunk pár kilót…stb. Mégis valahogy még mindig elégedetlenek vagyunk. Egyszerűen azért mert a dolgokhoz való yang típusú hozzáállás nem fogja meghozni számunkra a kívánt hatást. Magulivia_bakasanankat, vagy a körülményeket hibáztatjuk, hogy ha nem érezzük elégedettnek magunkat, de ez a vádaskodás mindössze a 21-es csapdája, újabb és újabb elhatározások kezdődnek, újabb fogadalmak és csak egyre elégedettlenebben vagyunk. Nem véletlen, hogy annyi újévi fogadalom lendülete csillapodik, majd ül el még mielőtt a karácsonyfa kikerülne a nappaliból.
Nézzük meg, mindezt egy kicsit yin szemszögből. Mi az, amit el tudsz fogadni magadban, és nem akarsz megváltoztatni? Ennyi év próbálkozás után válassz ki valamit, amit elengedsz, és hagyod, hogy olyan legyen, amilyen. Nem könnyű: teljesen ellentétes azzal a felfogással, amellyel szüleink, az iskola nevelt, amilyennek a társadalom vár el minket. Mégis, megéri egy kicsit néha belenyugodni. Ilyesmire gondolok:
“Megfogadom, hogy elfogadom a testem olyannak, amilyen”
“Megfogadom, hogy nem fojtom el az érzéseim, ha kell kifejezem a dühöm, félelmem”
“Megfogadom, hogy hű maradok a jelenlegi munkámhoz/ kutyámhoz/ partneremhez…”
“Megfogadom, hogy egyszerűen csak hagyom, hogy….(ez lehet bármi).. így legyen”
15823822_1545229365493825_2075554565_oLehet, hogy a múltban megfogadtad, hogy felhagysz valami káros szenvedéllyel, leadsz néhány kilót, nem nassolsz és abbahagyod a csokizást. Ám ezeknek a fogadalmaknak a hátterében gyakran az örömtől való megfosztás áll (itt természetesen nem a korlátlan édességmániáról van szó, talán e mögött is valami diszharmónia áll). De ha nem engedsz meg magadnak néha egy kis kényeztetetést, állandóan korlátok, keretek közé szorítod magad, a következmény az lesz, hogy boldogtalan leszel és ezt az érzést továbbadod a szeretteidnek is. Ez természetesen nem arról szól, hogy a yang fogadalmak, elhatározások értelmetlenek lennének. Inkább csak azt jelenti, hogy a döntéseinknek, tetteinknek következményei vannak, s nem feltétlenül abban rejlik a megoldás, amelyeken éppen évek óta nem tudsz változtatni. Miért is kellene magaddal állandóan harcolni? Legyőzni magad?
A kulcs egy újévi, vagy bármilyen fogadalomhoz annyi, hogy kérdezzük meg magunktól: tényleg jobbá váltam attól, hogy betartottam, véghez vittem egy-egy fogadalmat a múltban? S, hogy mégis mi az a jobb, azt már mindenki maga döntse el: egészségesebb, boldogabb, elégedettebb, kiegyensúlyozottabb? Ha a kérdésre nem a válasz, akkor érdemes felülvizsgálni, valóban szükségünk van-e a változásra, vagy csak meg kell tanulnunk elengedni.
Idén fogadd meg azt, hogy nem változtatsz, hanem elfogadsz dolgokat, nem akarsz mindenáron más, jobb, szebb, okosabb..stb lenni. Azt is megfogadhatod, hogy elfogadsz másvalakit, olyannak, amilyen, nem próbálod megváltoztatni. Kérlek, ha mindenképpen úgy érzed, tegyél yang fogadalmakat is, de szerepeljen az idei listán egy yin is. Boldog 2017-et mindenkinek! Legyen ez az esztendő az elengedés éve!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük