fbpx
IMG_4564-s

Egy utazás története

2010 óta jógázom rendszeresen, 2015 óta tartok gerinc, yin jóga órákat, 2017 óta gyerekjóga és vállalati jóga foglalkozásokat Budakalászon, környékén, valamint Budapesten. Csaknem hat évvel ezelőtt kisfiam születése utáni depresszióból gyógyulgatva az egyik szakorvos javaslatára próbáltam ki a jógát a Bikram Jóga Astoria stúdióban. A 40 fokos teremben a 90 perc minden egyes másodpercében folyt rólam a víz. Az elejétől a végéig. Akkor úgy éreztem, hogy megtaláltam azt, amiben kiteljesedem, és rettentően élvezem.

Évekig jártam Bikram jógára. Időközben elköltöztünk a belvárosból Budakalászra. Már a második kisfiammal voltam várandós, de még mindig intenzíven jártam az órákra, egészen a szülésig. Kisbabám 4 hónapos volt, amikor újra elkezdtem jógázni. Az órák minden egyes percét élveztem, amikor már csak azért mentem, hogy túlessek rajta, szüneteltem. Volt, hogy nem fejlődtem és volt, hogy itt-ott lesérültem, mert nem figyeltem magamra eléggé.

Képesítéseim

Az újabb fordulat tavaly érkezett el, amikor Észak-Olaszországba utaztam életem első jógatáborába. Itt vettem részt életem első yin jóga óráján. Hát mondanom sem kell, hogy akkor ott Olaszországban a yin talán a legnehezebb jóga óra volt, amin valaha részt vettem, pedig fel sem álltunk a szőnyegről.

Azt hittem soha többet nem tudom összezárni a lábaimat, minden póz olyan volt, mintha szögeket ütnének a csípőmbe.

És ott, akkor értettem meg, mi a jóga.

Egészen addig nem értettem, mi a csudának kell hosszú percekig fetrengeni a szőnyegen a gyakorlás után, hiszen mindent megmozgattunk, mehetünk a dolgunkra.

Pedig az igazi csoda ott kezdődik. Ott az elengedés pillanata. Megszabadulok mindentől, amire nincs szükségem: csak a légzés van és én.

Sokat kellett gyakorolnom, és még most is sokat kell, hogy valóban el tudjak lazulni. A relaxáció számomra a jóga egyik legnehezebb része volt évekig.

Többek között ennek is köszönhető, hogy beiratkoztam yin jóga oktatóképzésére. Ezzel párhuzamosan végeztem el a gerincjóga oktatóképzést. 2015-ben szereztem meg a hatha és flow jóga oklevelet annak érdekében, hogy mégjobban mélyítsem a tudásom a különböző jógastílusokban. A tudás átadása, a tanítás talán már régebb óta nagy szerelmem, saját gyerekeimet is nagy élvezettel tanítom, amikor csak lehet, amire csak tudom. Ez a kettő adja meg számomra a harmonikus munkát.

2017-ben pedig elvégeztem a gyerekjóga oktatói tanfolyamot, azóta a legkisebbeket is tanítom a jóga adta örömökre.

így történt, hogy ott hagytam az irodai marketinges állásom, és úgy döntöttem, hogy a jógával fogok foglalkozni. Csak úgy, ahogy az én tanáraim nekem, úgy én is segítek másoknak is eligazodni ebben az izgalmas, különös, de egyben tökéletes világban. A jóga fogja a kezünk azon a hosszú úton, amelyen haladva magunkra találunk, kiteljesedve, boldogan éljünk, és megőrizzük testünk, elménk épségét még nagyon-nagyon sokáig.

Lívia