Nem szeretnék senkit karácsonyi receptekkel terhelni, mert nem venném el a népszerű főzőblogok “kenyerét”, de ezt az isteni lencsefasírt receptjét nem titkolhatom, ki kell próbálnotok. A lencse nagyon tápláló és egészséges étel A történelmi időkben ennek a hüvelyesnek nemivágy-serkentő hatást is tulajdonítottak, de betegségmegelőző tulajdonsága is széles körben ismert. A lencse őshazája a mai Afganisztán területe, ám termeszteni Egyiptomban és Mezopotámiában kezdték. A fáraóknak is kedvencük volt; a Nílus vidékéről terjedt tovább Dél-Európa felé. Indiában a lencse ma is alapélelmiszernek számít, legalább 50 fajtát ismernek és használnak. Bőven találsz benne ásványi anyagokat: foszfort, kálciumot, magnéziumot, cinket és vasat. A lencsében találhatók olyan összetett komponensek, melyek képesek fokozni az immunrendszer működését, így a téli időszakban kifejezetten jó táplálék. Viszonylag magas a fehérje és nem utolsó sorban az energia és szénhidrát tartalma is. Ezért, ha fogyókúrázol, nem is ajánlom az elkészítését, mert a lencsefasírt evést nem lehet abbahagyni.
Zabpehellyel szoktam készítem, mert nem nagyon szeretem a bolti zsemlemorzsát, de ha annak a híve vagy, vagy egyszerűen jobban izlik, nyugodtan helyettesítheted a darált zabpehely helyett. A diót nem érdemes kihagyni, mert az adja meg az igazán ropogós, finom zamatát, amelytől egy kicsit őszi, egy kicsit téli és ünnepi is ez az egyszerű fogás.
25 dkg zabpehely – abból is érdemes a finomszeműt venni
10 dkg lencse ( főtt. barna vagy vörös)
4 gerezd fokhagyma (pépesített)
1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágott)
2 ek mustár
2 tojás
Majoranna, bors, só ízlés szerint
1 ek szezámmag
5 dkg dió
2 ek darált zabpehely (a bundához)
4 evőkanál kókuszzsír, vagy kókuszolaj
A lencsét előző este válogasd át, tisztítsd meg, áztasd be és jó, ha előre megfőzöd, így nem megy vele másnap az idő. A fasírt kisütése így is garantálja az órákig tartó jó illatokat a lakásban J- A zabpelyhet forrázd le, és hagyd állni, hogy megszívja magát. Keverd hozzá a hagymákat, a megfőtt lencsét, a tojást, a fűszereket, s mustárt a szezámmagot és legvégül a diót.
Vizes kézzel formázz kis gombócokat és hempergesd meg őket a darált zabpehelyben és forró kókuszolajban süsd őket szép barnára.
Én sütőtök főzelékkel ettem! Fincsi volt J De nagyon jó partyfalatnak is, valamilyen mártogatóssal, akár krumplipürével. Igérem, az év végén kikiséreletezek valami jót.
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.ElfogadomElutasítomAdatvédelmi nyilatkozat
Vélemény, hozzászólás?