fbpx

Mi a jó egy jógaelvonulásban – pár jó tipp, ha nem tudod idén hova indulj

titalajoga

19 április 2018

Nincs hozzászólás

Home Életmód

Mi a jó egy jógaelvonulásban – pár jó tipp, ha nem tudod idén hova indulj

Mi a jó egy jógaelvonulásban – pár jó tipp, ha nem tudod idén hova indulj

Sokan vannak, akik már most a nyarat tervezgetik, s aki szerencsés, annak akár tematikus nyaralásokra is telik, mind idővel, mind pénzzel. Mit értek tematikus nyaralásokon? Ami a hobbidhoz kötődik: legyen ez sport, kertészkedés, sakk vagy zene. Minden ilyen tematikus tábor segít egy kicsit elmélyülni abban, amit igazán szeretsz csinálni és a hétköznapokban is kikapcsol. Na, egy jógatábor épp ilyen, vagy talán még egy kicsit több is.
A jóga alapvetően formálja az életünket: elkezdünk jógázni és nem csak a testünk, de a lelkünk is formálódik vele. Nem azt mondom, hogy két hét után mindenki vegetáriánus lesz, lemond a ruhashoppingról és mindenkire csak mosolyogni fog. Ezek szélsőségek. Mivel mindannyian különbözünk, a jóga is másként fog ránk hatni. De változni fogunk, ebben szinte biztos vagyok. Így, ha változtatni szeretnél valahol – az életed akármelyik területén, legyen szó munkáról, magánéletről, útkeresésről, vagy szülői kapcsolatokról – akkor a legjobb, ha már most lefoglalod az első jógatáborod. Ha még mindig nem gyúztelek meg, hogy legalább az életedben egyszer érdemes egy ilyet kipróbálni, akkor kérlek olvass tovább, hátha sikerül kedvet hoznom 😊
Egy táborban, ha kifejezetten jógagyakorlásról szól, napi két jógórán vehetsz részt. Egyet általában reggel ébredés után és egyet a vacsora előtt szerveznek. Ha más sporttal, esetleg meditációval is vegyített a foglalkozás, akkor a nap egyik része jóga, a másik pedig az adott foglalkozás, amely a tábor megnevezésében szerepel. Manapság egyre divatosabbak a SUP táborok, ahol egy SUP deszkán lehet evezni, illetve jógázni. Kinek, melyik szimpatikusabb. De láttam már jóga és futótábort, és jóga és kirándulótábort, fogyasztótábort, nőijóga és más tematikus jógairányzatokra fókuszáló többnapos foglalkozást is. Egyszóval ma már szinte minden igényt kielégítő  táborokból lehet válogatni.
Az, hogy milyen hosszú elvonuláson vegyél részt, az persze azon múlik, mit szánsz rá. Ha bizonytalan vagy, indíts egy rövidebb, hosszú hétvégés táborral belföldön. Számos jógastúdió indít 4 napos tábort a Balatonnál, vagy valamelyik dombos vidéken. Ezek általában hasonlóak: hatha jóga, relaxáció, meditáció és vegetáriánus, vagy vegán étkezés (a kettő között annyi a különbség, hogy a vegán étrendben nincs tejtermék, tojás és méz sem!).
Mire jó? Nem itt fogod letenni a fejed a két lábad közé, de arra tökéletesen megfelel, hogy kiszakadj a hétköznapokból. Új emberekkel találkozz, megismerj olyanokat, akiknek ugyanaz a hobbija, mint neked. Mesélhess az élményeidről és meghallgathass másokat. Nehéz, de érdemes elektromos cuccok nélkül  érkezni, és a telefont is a szobában felejteni. Már ez az egy lépés sokkal pihentetőbbé teszi a kikapcsolódást, mint elsőre hinnénk. Merülj el a közös étkezések élményében, jó megtapasztalni milyen idegenekkel egy asztalnál az ételből osztozni. Persze a gyakorlást se bagatelizáljuk el: megkérdezhetsz mindent azokról a pózokról, amelyekről eddig nem mertél esetleg többet megtudni, sokkal több időd van kísérletezni és lehet, hogy épp most fogsz ráébredni egy-egy gyakorlat nyitjára.
Léteznek kifejezetten kezdőknek ajánlott jógatáborok, ahol az alapokat sajátíthatod el egy kicsit töményebben, mint egy klasszikus jógakurzuson. Ismertem olyat is, aki még soha életében nem járt egy jógaórán sem, mégis szerette volna kipróbálni és egy jógatáborban kezdte az ismerkedést. Ez is lehet egy remek ötlet, akár barátnőd vagy párod bevonására. A jóga szerencsére nagyon megengedő: nem ismerek olyan tábort, ahol jógázni kötelező lett volna. Nyilván, aki egy ilyen több napos elvonulásra befizet, bizonyára részt szeretne venni az órákon, de ha épp nem jött be egy-egy foglalkozás, senki nem fog sértődötten rád nézni, ha inkább a közeli városkát látogatod meg az óra helyett.
Az, hogy belföldi, vagy külföldi tábort válassz, csak a pénztárcád dönti el. Itthon már egész jó áron lehet pár napos táborokat találni, s a helyszín is többnyire színvonalas. Több jógastúdió, oktató szervez külföldre is utakat, ezek ára egy rendes nyaralással vetekszik, de itt sem az oktatásért kell többet fizetned, hanem a helyszín és az étkezés drágább.
A neten bőven lehet találni lehetőséget, egy-két szerintem klassznak ígérkező programot szemezgettem az alábbiakban:
Jóga egy tanyasi „jógakolostoban”
Két alkalommal indít háromnapos tábort az Inbound Jógaiskola májusban és júliusban a Szeged melletti Nandafalván. Az iskola szerint A helyszín tökéletesen alkalmas az elcsendesedésre, kikapcsolódásra, a hétköznapi problémáktól való eltávolodásra, a természet éltető erejének befogadására. Az oktatásuk szakmai felelőse Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató és jógaterapeuta. Ha szeretnél pár napos csendet, akár gyerek – családmentes hétvégét, megismerkedni a hindu kultúrával és a jógikus életmóddal, spiritualitással akkor javaslom ezt a programot. A részleteket az iskola honlapján keresd.
A májusi jógahétvége ára: 22.000 forint (szállás, napi 3x étkezés, programok)
A júliusi jógatábor ára: 37.000 forint (szállás, napi 3x étkezés, programok)
Elvonulás a Balatonhoz közel
Szintén egy rövid – négy napos és három éjszakás  – elvonulásra invitál július közepén a Veda Yoga. A tábor ideje alatt előadásokon, jógaórákon és ayurvedikus masszázson vehetsz részt és megismerkedhetsz az illóolajok világával is. A tábor helyszíne a somogyvámosi Radhe Resort, egy gyönyörűen felújított vidéki kúria. A program ára 45 ezer forint, amelybe az előzőhöz hasonlóan beletartozik a szállás és az étkezés is. Ajánlom ezt a tábort, ha a fizikai gyakorláson túl érdekelnek a légzőgyakorlatok és az ayurvéda. A programban szerepel látogatás a Krisna-völgybe és pihenés a szálloda medencéjénél. Nem hangzik rosszul, ugye?
Astanga a horvát tengerparton
Ha az astanga jóga szerelmese vagy, vagy megismerkednél ezzel az igencsak erőt próbáló gyakorlatsorral, akkor próbáld ki az Atma Center jógaoktatói által szervezett tábort. Egy hét augusztus végén  Primostenben, Dalmáciában, vegetériánus étkezéssel és napi két jógaórával, amelyből az egyik biztosan egy astanga lesz. A további program nem is lehet más, mint fürdőzés, tengerpart és a közeli vidék felfedezést. A programért és az ellátásért 430 eurót kérnek, és ahogy az összes tábor esetében, az utazás itt is önköltséges.
Jóga „az európai Hawaii-on”
Az India Spirit Egyesület szervez egy igazán kalandosnak hangzó jógautat az Azori szigetekre, amely nem pusztán jógatábor, de egy teljes körút, hiszen a kilenc nap alatt a résztvevők eljutnak Portugália fővárosába, Lisszabonba is. A foglalkozásokat Medvegyev Gergely és Kalamász Zsanett tartják. Ha úgy döntenél, befizetsz erre a különleges túrára, körbevezetnek Lisszabonban, eljuthatsz Sao Miguel lenyűgöző vulkanikus tavaihoz és még bálnákat és delfineket is láthatsz természetes környezetükben. A körutazás ára nagyjából 250 ezer forint körül alakul, pontos árat a repülőjáratok foglalása után lehet mondani. Ebben benne van minden hotel: elsősorban 4, ritkán 3 csillagos szállodák, minden utazás luxus buszokkal, minden program (kivétel a fakultatív program), illetve minden túra, minden idegenvezetés – Lisszabonban illetve az Azori szigeteken élő magyar idegenvezetőkkel. Azt azonban érdemes tudni, hogy a programra csak egyesületi tagok jelentkezhetnek, s az India Spirit Egyesület éves tagsági díja 39 ezer forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük