fbpx

Online céges jóga? Nézd meg, hogyan működik ez a valóságban!

A jóga az érintésről szól. Még akkor, amikor a képzésre jártam, fontos része volt a tanulásnak az, hogy pontosan hol érintsük meg a gyakorlót, hogy megérezze azt, amit egy pózban elérhet, érezhet, megélhet. Persze, lehet gyakorolni a YouTube-ról is, de ott az oktató soha nem fog közbeszólni, ha valamiben mélyíteni, vagy éppen akad egy fontos mozdulat, amit folyamatosan rosszul végzel, és végül csak azt fogod majd észrevenni, hogy fáj valamid. A jóga a légzésről szól, azt, hogy hallod, ahogyan mások lélegeznek körülötted, ahogy az oktató lélegzik, összeadódnak az energiáitok.

De. Eljön az a pillanat, amikor lakat kerül a stúdiókra, bezárnak az irodák és mindenkinek úgy kell megoldania a jógagyakorlást, ahogyan tudja. A cégeknél, ahol jobbára ülőmunkát végeznek a kollégák, az otthoni munkavégzéssel nem hogy kevesebbet, inkább több időt töltenek a gép előtt. Elmosódik a határ a magánélet és a munka, a kötelezettségek teljesítése nem ér véget egy időpontban, amikor felállunk az asztalunktól, hanem folytatódik teregetés közben, a reggelinél, vagy éppen akkor is, amikor mosdóra kell mennünk.

Tavasszal ott, ahol megtehették home office-ra, azaz otthoni munkavégzésre tértek át, ami azt jelentette, hogy az irodai jógázás a korábbi formájában megszűnt. Ám, ahogyan megbeszéléseket is lehet az internet segítségével szervezni, úgy akár jógázni is lehet. Ez ihlette kis csapatunkat arra, hogy online jógára álljunk át. Megtartottuk az időpontokat, meghívóként mindegyik óra bekerült a kollégák naptárjába.

Rugalmasan állok hozzá: aki szeretné bekapcsolhatja a kamerát, aki nem, annak nem kell. Nem biztos, hogy mindenki szeretné látni, aznap mennyire kupis a lakás 😊 Március óta így gyakorlunk. A képernyő és én, na és persze sokan-sokan az éter túloldalán. És miért is tartottuk meg ezeket az időpontokat, hiszen számos videómegosztón millió egy gyakorlási lehetőség adott?

  • Egy jógaközösség vagyunk, ismerjük egymás erősségeit, nehézségeit.
  • Sokakat már ismerek, tudom, mire van szükségük és mi az amire gyakorlás alatt figyelniük kell.
  • Az, ha van egy fix időpont nagyobb motivációt jelent a munkából való kiszakadásra, amely sokkal inkább a produktivitás irányába mutat. Sokkal hatékonyabb az otthoni munka is, ha olykor-olykor tartunk egy kis szünetet!
  • Míg az irodában minden bútort, széket és gyakorlatilag az egész környezetet úgy alakították ki, hogy komfortos, a hosszabb ülést is kényelmesebbé, elviselhetőbbé tegye, addig ez az otthoni környezettel koránt sincs így! Ha nem lenne bent a naptáradban, hogy óra lesz, elkezdenéd nyújtani magadtól vállövedet?
  • A korábbinál jóval nagyobb bezártság, a jövőt érintő kiszámíthatatlanság, esetleg a betegségtől való félelem sokakban okoz lelki feszültséget. Na igen, van aki ezt egy kis borral, van aki fűvel vagy esetleg erősebbel orvosolja (komolyan! Egy pszichiáter orvos szerint komolyan megemelkedett hazánkban a drog és alkoholfogyasztás!), de mindenkinek jobb, ha a stresszoldásnak egy egészségesebb formáját választjuk. Tény, hogy nem könnyű, gyakorolni kell, időt kell rá szánni, meditálni nem lehet Netflix nézés közben, de úgy gondolom, hogy ez is egyfajta befektetés. Nem pénzbeli, ez befektetés az egészségedbe, a jövődbe!
  • Beszélgetünk, bármikor kérdezhettek!

Mi kell az online jógához? Egy kis hely, matrac, egy olyan online konferenciát lehetővé tevő szoftver, amelyet a cégnél használtok és összeszinkronizálható a naptárral.

Nem lesz érintés, de így is van energia, sok-sok mosoly és persze fix időpontok, amelyek keretet adhatnak a napodnak, hetednek.

És, mit adott a jógázóknak? 

“Nekem Te és az óráid lettek a futás mellett a “megbízható állandóságok” ebben a folyamatosan változó és bizonytalan helyzetben. Tudom, hogy hétfő délben ott fogsz majd várni a képernyő túloldalán és segítesz kinyújtani a hétvégi hosszú futásokat a testemből, vagy csütörtök este, vagy péntek reggel/délben.

Igazából nekem így, online sokkal praktikusabb, hiszen amúgy is “mackóban” dolgozom itthon, csak felállok a helyemről (és igen, végre felállok – mert itthon sokkal kevesebbszer teszem ezt meg, mint az irodában) és a mögöttem lévő szőnyegen már jógázom is veled.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük