fbpx

titalajoga

27 november 2020

Nincs hozzászólás

Home Életmód

Belső képek relaxációhoz – ismerd meg jobban önmagad!

Belső képek relaxációhoz – ismerd meg jobban önmagad!

Az önismeret igazán divatos szó lett manapság, talán szoros összeköttetésben áll a tudatossággal. Hisz e kettő, kéz a kézben jár: ha ismered magad, pontosan tudod, mire van szükséged, mire, hogyan reagálsz és persze egyebek mellett azt is, hogyan tudsz fejlődni. De ismered magad egyáltalán?

A személyiség fogalma eredendően a latin eredetű persona szóból származik, mely kifejezés a személy  mellett színpadi álarcot, szerepet, színészt is jelentett. Ha jól meggondoljuk, már az eredeti jelentéskör tartalmazza a szó mai hétköznapi jelentését, miszerint ezt a fogalmat akkor használjuk, ha valakinek olyan karakterére, egyéniségére gondolunk, amely jellemzően bemutatja a többi vonását is, mint például sportos személyiség, vagy a szó másik jelentésében a személy olyan jellegzetességét emeljük ki vele, ahogyan az mások számára megnyilvánul. De ismerjük-e magunkat? Tudjuk-e azt, hogy egyes reakcióink vagy cselekedeteink miből erednek?

Lehet, hogy van egy elképzelésünk arról, hogy mi milyen személyiségek vagyunk, de az is elképzelhető, hogy azok, akik ismernek teljesen más képet adnak vissza rólunk, mint amilyen mi saját magunkról gondolunk. Pszichoterápiában is alkalmazzák az úgynevezett belső képeket, amelyek segíthetnek feltárni nem pusztán azt, hogy mit miért teszünk, hanem segíthetnek feldolgozni régi traumákat, lelki sérüléseket, amelyekről talán nem is tudunk, vagy egyszerűen elfojtjuk magunkban, s egyszer-egyszer öntudatlanul törnek a felszínre.

Ezeket a belső képeket gyakorold teljes ellazult, relaxált állapotban, amikor megnyugodott a tested és egyenletes, lassú a légzésed. Ezek a belső képek segítenek feltárni egyes bizonytalanságokat, segítenek megoldani régóta elhúzódó problémákat, s oldhatják a benned lévő esetleges frusztrációkat.

Az, hogy egyes képeknek mi a jelentése, azt senki nem fogja Neked egzakt módon megmondani, érdemes ezt a pároddal, vagy akár egy Téged kevésbé ismerős emberrel megvitatni. Lehet ez akár egy terapeuta is. Nem szégyen az, ha valaki terápiára jár és néha pártatlan fülnek mondja el baját, búját vagy éppenséggel örömét.

Kezd tehát vagy ülő, vagy fekvő helyzetben! Legyen kényelmes ez a helyzet, hogy teljesen le tudj lazulni. Először hozd a figyelmet a testedre, és figyeld meg, hogy abban az adott pillanatban, hogy érzed magad. Érzel-e feszültséget a testedben, és ha igen, akkor hol, tudatosítsd magadban ezt és egy hosszú kilégzéssel próbálj meg megszabadulni ettől a feszültségtől, ehhez persze szükséged lesz arra, hogy a figyelmedet a jelenben tartsd! Figyeld a testet és lazíts!

Kezd a lábujjaiddal, majd simítsd ki a talpad, érezd, hogy ellazul a lábfejed, a bokád. Kifelé buknak a lábfejek. Ellazul teljesen a lábszár, puha a vádli, mindkét térd. Ellazul a comb elülső és hátsó része, a csípő és a farizom. Mindkét láb teljesen laza. Vidd a figyelmet a karokra és lazítsd el a kézujjakat, puhák a tenyerek, ellazulnak a csuklók. Mindkét alkar és könyök, lazák a felkarok és a vállak is. Mindkét kar teljesen laza.

Most irányítsd a figyelmed a felsőtestedre: figyeld, milyen puha és laza a hasad. Figyeld a köldököd emelkedését és süllyedését! Érezd, hogy teljesen laza a derekad, a hátad középső, felső része, ellazul a lapockák körüli terület is. Ellazulnak, átmelegednek a belső szervek. Puha a bordakosarad. Nyitott és könnyű a mellkasod és puha a szíved környéke. Figyeld a mellkasod finom emelkedését, és süllyedését!

Érezd, ahogy ellazítod a torkod és engeded, hogy szabadon áramoljon benne a levegő. Ellazul a nyak hátsó része, az állkapcsod. Engedd le a nyelved a szájpadlásodról! Simítsd ki az arcizmokat, a homlokod! Engedd a szemeket is puhán megpihenni a szemhéjak alatt!

Az egész tested laza és puha. Nincsen benned görcsösség, erőlködés. Lassan és puhán lélegzel. Figyeld most csak a levegő áramlását, azt ahogy az orrjáratokat simogatja! Engedd el azokat a gondolatokat, amelyek most bekúsznak a fejedbe! Nincs szükséged rájuk! Ne gondold őket tovább! Engedd el a teendőket is! Megvárnak! Érezd, hogy teljes ellazulás járja át a tested, végighullámzik a puhaság rajtad és csak lélegzel.

 

S mondd ezt magadnak:

 

  1. Az egész testem elnehezedik, az egész testem nehéz. Lelki szemeim előtt megjelenik két összekulcsolt kéz. Egyre tisztábban, egyre élesebben látom. Mit mondanak egymásnak? Mit javítanék a képen, hogy jobbá tegyem?

 

  1. Lelki szemeim előtt megjelenik egy szivárvány, egyre tisztábban, élesebben látom, kirajzolódnak a színei is. Kiválasztok belőle egy színt, az én színemet! Hogyan tehetném még jobbá a képet?

 

  1. Mélyen lemerülök magamba és lelki szemeim előtt megjelenik egy virág. Alaposan szemügyre veszem a formáját, alakját. Mit mond nekem ez a virág? Majd egy vázába behelezem a többi virág közé. Hogyan javíthatnék a képen, hogy jobbá tegyem?

 

  1. A lelki szemeim előtt megjelenik egy útkereszteződés, egyre tisztábban, egyre élesebben látom. Az egyik út egy mocsár fele vezet, elindulok ezen az úton, majd átkelek a mocsáron. Hová érkezem? Keresek egy szimpatikus helyet, és megpihenek. Mit javítanék a képen, hogy jobbá tegyem?

 

Neked mi jelent meg? Gondolkodj el rajta! Beszéld meg valakivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük