fbpx

titalajoga

30 március 2021

Nincs hozzászólás

Home Anatómia & tudomány

Hogyan jógázz magas vérnyomással? 6 fontos tudnivaló

Hogyan jógázz magas vérnyomással? 6 fontos tudnivaló

Szomorú, vagy sem, de olykor végignézem, hogy milyen mellékbetegségeket jelölnek meg a hazánkban covid járványban elhunytak mellett. Csak pásztázom a sorokat és előjön: szív és érrendszeri megbetegedés, szív-és érrendszeri megbetegedég, szív-és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség, szív-és érrendszeri megbetegedés… 

A környezetemben legalább hat embert ismerek, akinek bizonyítottan magas a vérnyomása. Többen gyógyszerrel kezelik, vagy legalább is próbálják; mondjuk úgy, több, kevesebb sikerrel. Mert ugye, ahogy ez minden kóros elváltozás esetében, amely a testünkben zajlik, kizárólag gyógyszerekkel vajmi kevés esélyünk van felvenni a harcot. Változtatni kell az étkezésen, mozgáson, sőt, gyakorlatilag a mindennapjainkon.  

Ha esetleg az orvosod magas vérnyomást állapított meg, ne ess kétségbe! Minden csak rajtad múlik! De előbb lássuk, mi is az, hogy magas vérnyomás. 

Az optimális vérnyomás értéke 120/80 vagy annál alacsonyabb (olyan, hogy túl alacsony a vérnyomás, nem nagyon létezik, inkább cask kellemetlen). A magas vérnyomás viszont a legelterjetebb szív- és érrendszeri betegség, pontosan azt jelenti, hogy a vér túl nagy nyomást helyez az erek falára. Nem játék, hiszen az emelkedett vérnyomás panaszmentesen, észrevételenül is okozhat szervkárosodást. 

A magas vérnyomás Magyarországon népbetegségnek számít a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érinti, idősebb korunkra – 60 év felett akár 60 százalékig nő ez az arány. Akkor tekintjük betegségnek, ha nyugalmi állapotban tartósan, vagy ismételt mérésre 140/90 mmHg feletti a vérnyomás.  

A magas vérnyomást egyébként kiválthatja más betegség is, de az elsődleges hipertóniának a pontos, konkrét szervi eredete nem ismert: kiválthatja: genetikai hajlam, tartós, rendszeres stress, túlsúly, elhízottság, mozgásszegény életmód, rossz táplálkozás (sok alkohol, sok konyhasó), dohányzás (a nikotin komoly érszűkítő hatású), fogamzásgátlók szedése, érelmeszesedés. 

Előfordul úgynevezett izolált magas vérnyomás is, ami elsősorban az idősebb embereket érinti, de a jelenség már fiatalabb korban is megjelenhet, és ugyanúgy kezelést igénylő szív-érrendszeri betegség. Hosszú távon lehet, hogy nem jelentkeznek tünetek, később azonban szívinfarktus, vesekárosodás, sztrók és egyéb érbetegségek nagy valószínűséggel kialakulnak.  

Ahogy fentebb említettem, a ha megkapod a diagnózist, még nem kell a kardodba dőlni! Nem jelent halálos íteletet szerencsére, hiszen ezt a betegséget jól lehet kezelni, sőt, akár kkezelni is. Először is ne hanyagold a testmozgást, sőt! Sportolj tudatosan, hiszen a mozgás a magas vérnyomás egyik gyógymódja!  

A testmozgás után csökken a vérnyomás, és ez a pozitív hatás a következő órákban is fennmarad. Ezen felül a fizikai aktivitás segít a testsúly megfelelő szinten tartásában, ami szintén fontos a vérnyomás normalizálásában, orvosi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy már 5 kilogrammos testsúlycsökkenés is 3-4 Hgmm-rel csökkenti azt. 

Gondolj arra, a betegség azért jön, hogy segítsen visszatalálni az egészséghez! Hetente végez közepesen intenzív kardiómozgást, naponta kb. 30 percet, és jógázz!  

Hogyan segíthet a jóga? A Mayo Clinic Kineziológiai Osztályának egyik posztdoktori hallgatója készítette átfogó vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy a jógagyakorlatok hatásosak-e a magas vérnyomás elleni terápia során, illetve olyan tényezőket keresett, melyek befolyásolhatják hatásosságát. Vizsgálta azt is, hogy csak a gyakorlatok, illetve az ászanák és a légzőgyakorlatok közösen, hogyan hatottak. Nem kevesebb, mint 3600 fő adatait elemezték ki, és azt találták, hogy aki naponta 30 percet jógázott, mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás is csökkent; sőt akik légzőgyakorlatokat és relaxációs technikákat is alkalmaztak ezek átlagosan 11/6 mmHg-es vérnyomáscsökkenést tapasztaltak, szemben a csak tornával elért 6/3 mmHg-es csökkenéssel. 

Hogyan jógázz magas vérnyomással? 

  1. Figyelj arra, hogy a gyakorlás alatt a szíved ne kerüljön magasabbra, mint a fejed. A lábaid se kerüljenek magasabbra, mint a szíved! A karokat ne emeld a válladnál magasabbra. Ezek a mozdulatok ugyanis minde emelik a vérnyomást. Ennek megfelelően, kérlek, hagyd ki a fordított testhelyzeteket: jógahíd, gyertya, mély előrehajlás..stb Minden olyan póznál, ahol a karokat a magasba emelnéd, pl trikonászana, vagy oldalsó szögtartás, tedd a kezed a csípőre, vagy fond a derekadra. 
  1. Hagyd ki a végtagokat csavaró pózokat is, ezekkel ugyanis a végtagokból kipréseled a vérd, amely egyből a vér felé áramlik. (Pl. sasállás, vagy tehénarc póz). 
  1. Végezz légzőgyakorlást, de ne tartsd vissza a levegőt, soha, se a gyakorlás közben, és ne végezz légzésvisszatartást se! 

Minden más mehet! 

  1. Álló gyakorlatok nagyon jól erősítik a testet, csak figyelj arra, hogy tényleg ne emeld magasra a karodat! 
  1.  Az ülésben végzett előrehajlások kifejezetten ajánlottak a magas vérnyomásra: elősegíti a homloklebenyre jó hatással vannak, amely javítja a test vérellátását. Csökken a pulzusszám, ellazulnak a belső szervek, a gerinc és nagyon jó nyugtató hatással van az idegrendszerre.  
  1. A kartámaszos ászanákat nyugodtan végezd, kivéve a lefele néző kutyát, azt csak úgy, ha egyből átfordulsz egy másik gyakorlatba. De ezek a gyakorlatok alapvetően átmozgatják a testet, a mellkas környékét és a gerinced is. 
  1. Hasonfekvő gyakorlatok megnyitják a mellkast és leveszik a terhelést a szívről, nagyon jó hatással vannak a vesére, amely komoly szerepet vállal egyébként a sóháztartáson keresztól a vérnyomásra.  
  1. A háton fekvő gerinccsavarások nagyon jó lazító gyakorlatok: felfrissítok a gerincet és az idegrendszert.  

MI tehetsz még? Fogyassz sok esszenciális zsírsavat: kevesebb állati eredetű táplálékotVérnyomás csökkentő még a bab, alma, zeller, grapefruit, fokhagyma is. Alapvetően a testsúlyod csökkentésével sokat tehetsz a magas vérnyomás ellen, és ha minden igaz 😊 a jóga ebben is a segítségedre lesz! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük