fbpx

titalajoga

10 november 2020

Nincs hozzászólás

Home Anatómia & tudomány

5 legjobb jógapóz a tüdő megerősítésére

5 legjobb jógapóz a tüdő megerősítésére

Nem szeretném túlmisztifikálni, de jógával remekül felkészülhetsz az őszi és téli hidegekre. Számos olyan „praktika”, „tuti tipp” vagy épp csak javaslat van a jógagyakorló kezében, amellyel nagyszerűen meg tudja erősíteni a tüdejét. Nem szeretnék járványügyi fejtegetésekbe bocsátkozni, a tüdő ideje minden évben, vírustól függetlenül is az őszi időszak. Nem csak légzéstechnikával és gyakorlatokkal, hanem a táplálkozással is segíthetjük a légzőszervünk megerősödését.

Nem vagyok valami nagy tüdőguru, hiszen jómagam is elég sokszor szembesülök rendszeresen visszatérő tüdőproblémákkal: hörghurut, tüdőgyulladás vagy csak egyszerűen olyan érzésem támad, mintha ráültek volna a mellkasomra.

Alapvetően zárkózott a személyiségem és bizony gyakran kell dolgoznom azon, hogy nyitottá váljak minden irányba. Ezt mutatja a tüdő csí hiánya. A hagyományos kínai orvoslás szerint a tüdő ellenőrzi a csi-energiát és a légzést. Hatáskörébe tartozik a test felülete, vagyis a bőr és a szőrzet, valamint a hang.

A tüdő megerősítésére bármilyen jógalégzést alkalmazhatsz: van, aki a teljes jógalégzést szereti, van, aki a váltott orrlyukas légzést. De egy egyszerű légzéselnyújtással is nagyban trenírozhatod a legzőszervedet. A tüdő meggyengült működésének legfőbb okai a rossz légzés, s az olyan életstílus, amelynek során nem vesszük igazán igénybe a tüdőt (például testmozgással).

A jóga szinte minden testet és lelket érintő problémára megoldást adhat. Emberek milliói küzdenek tüdőproblémával és a mostani járvány sem kíméli ezt az életfontosságú szervünket. Mi a legjobb megoldás? Végy egy jógamatracot! Az ászanák alapvetően nagyon összetettek, így nem pusztán a mellkas és a tüdő területére vagy hatással a gyakorlatokkal, hanem az egész testedre is! Használd őket akkor is, ha betegségből lábadozol, hiszen alapvetően nem megerőltető gyakorlatok.

Jógahíd

Ez az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb fordított testhelyzet. A cél az – egyebek mellett -, hogy megnyissa a mellkast, lazítja a horpaszt. Végezheted aktívan, izommunkával megtartva, vagy passzívan, jógatéglával alátámasztva. Jógahídban a mellkas a függőleges, a comb a vízszintes irányba törekszik.

Domborítás, homorítás

Angolul, cat-and-cow remek módja annak, hogy lazítsuk a gerincet, ha teheted végezd minden nap! Arra figyelj, hogy a homorításkor inkább  lapockák összezárására törekedj, de engedd a hasad lógni, legyen feszes a hasfal és a hátrahajlítás – tehát a homorítás – inkább mellkas nyitás, a szegycsont előre történő nyújtózkodása legyen!

Lefele néző kutya

Nincs kecmec, ez a kedvenc. Imádom a lefele néző kutyát, erősít és nyújt egyben. A mellkasod finoman közeledik a talaj felé! A könyökök nyújtva, tenyerek széttárva, vállak lazák. Ha túl feszesnek érzed a láb hátsó részét, akkor inkább hajlítsd a lábad és a hátad maradjon egyenes, hogy a mellkasod és a váll körüli izmok nyúlni tudjanak. Haladóbb változatban lehet delfin póz, vagy szívmegolvasztó.

Híd

A jógahíd mélyebb változata: tenyerek a fül mellett, kézujjak a vállcsúcs irányába néznek, talpak csípő szélességben a talajon. Először emeld a medencét, majd a fejed búbját a talajra, majd karizom segítségével emeld el azt is a talajtól, végül hozd a testsúlyodat a tenyerekre! Egyből érzed a mellkasodban, a torkodban a nyújtást! Ugyanúgy gyere ki a pózból, ahogy belementél, ne ugorj ki belőle!

Felfele néző kutya

Mély hátrahajlítás, ezért figyelj arra, hogy ha kényelmetlenséget érzel a derekadban, akkor végezz helyette vagy kobrát, vagy szfinx pózt! Felfele néző kutya pózban a könyökök nyújtva vannak! A vállaid legyenek a csukló felett, a könyökhajlataid egymás felé néznek. A tenyereid vállszélességben, szétterpesztett ujjakkal a talajon vannak úgy, hogy a csuklóredő párhuzamos a vállövvel. Nyújtsd a két lábad csípőszélességben. Kitartás közben csak a tenyereid és a lábujjaid (vagy a rüsztöd) érintkezzen a talajjal.

„Törött szárny” – broken wing

Ennek a póznak több változata létezik, és mindegyik máshol nyújtja a mellkast és vállakat. Az egyik változatban hason fekvésből oldalsó középtartásba teszed a karodat, hajlítod az ellentétes lábadat, és kigördülsz arra az oldaladra, amelyik karodat kitetted. Fontos: tartsd a karodat merőlegesen – 90 fokban – a törzshöz képest. A másik változatban a karod 45 fokos szögben teszed le a törzshöz képest, alkar merőleges a felkarra, tenyér a talajon. Ugyanúgy, ahogy az előző változatban, behajlítod az ellentétes lábad és kigördülsz a kitett karod oldalára. Az utóbbi változatban finoman süllyeszd a hónaljad a talaj felé. Figyeld a nyújtást a kis mellizomban és próbáld meg kilélegezni a feszültséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük